Ngugi wa Thiong'o meddelade beslutet i ett mejl till bokförlaget Modernista, uppger Sveriges Radios Kulturnytt.
Beslutet är enligt mejlet taget ”i solidaritet med de författarna som dragit tillbaka sin medverkan och deras oro”. Ngugi wa Thiong'o kommer från Kenya och har sedan 1982 levt i exil. Han är ett av de största namnen på årets mässa, och det första stora internationella avhoppet som meddelas till följd av den högextrema tidningen Nya Tiders närvaro på mässan. Sedan tidigare har hundratals svenska författare och skribenter ställt in sin medverkan i protest.
Hoppas på fler avhopp
Bokmässans vd Maria Källsson har avböjt en intervju med Kulturnyheterna om avhoppet.
– Vi har nåtts av informationen, och för en dialog med författaren. Vi ger inga fler kommentarer än så, skriver Joanna Wahlsten, presskontakt för bokmässan i Göteborg, i ett mejl till Kulturnyheterna.
Poeten Athena Farrokzhad är en av personerna bakom författarprotesten mot Nya Tiders närvaro:
– Jag är glad och inte särskilt överraskad över att Ngugi wa Thiong'o gör praktik av sina politiska övertygelser och väljer att solidarisera sig med strejken. Jag hoppas att fler internationella författare kommer att ansluta sig, säger hon till Kulturnyheterna.
LÄS MER: Detta är Nya Tider – Hotet mot det vita folket, homomaffia och ett Sverige i krig
Skulle tala om afrikansk litteratur
Ngugi wa Thiong'o skulle genomföra ett författarsamtal tillsammans med förlaget Volante, som bekräftar avhoppet för Kulturnyheterna.
– Han har kontaktat oss per mejl och säger att han avstår av respekt för de författare som valt att hoppa av, och håller med om de argument som de har framfört, säger Tobias Nielsén, vd och förlagschef på Volante.
– Det känns oerhört tråkigt om vi förlorar närvaron av en så fantastisk gäst. Afrikansk litteratur hamnar sällan i fokus, och hans bok ”Se Afrika” – som vi skulle föra ett samtal kring – handlar mycket om hur Afrika kan synliggöras bättre. Det är en fråga som vi väldigt gärna vill lyfta.
Kommer Ngugi wa Thiong'o att genomföra det planerade samtalet utanför mässan?
– Inbjudan kvarstår och programmet har ännu inte ändrats. Thiong’o har en stark relation till Sverige och till Göteborg, och det samtal vi vill föra om afrikansk litteratur är viktigt.
LÄS MER: Tolv europeiska kulturinstitut kritiserar Bokmässan