Författaren Tove Alsterdal: ”Vill visa det Norrland jag är uppvuxen med”

Uppdaterad
Publicerad

Författaren Tove Alsterdal släpper tredje delen i spänningsserien om Ådalen med böckerna ”Rotvälta”, ”Slukhål ”och nu ”Djuphamn”. Med trilogin vill hon lyfta Ådalen ur skuggan av historien och visa en annan sida av trakten. 

Kriminalförfattaren Tove Alsterdal är född i Tornedalen och uppvuxen i Stockholm. Men sedan 20 år har hon sin skrivarstuga i Ådalen, där hon tillbringar halva sin tid.  

I Ådalen föddes också idén till hennes hyllade trilogi som utspelar sig i trakterna däromkring.  

– Jag blir alltid lite andäktig här. Älven är så otroligt mäktig, så vid och stor. Sen så har man de blånande bergen. Men samtidigt så finns vemodet och minnet av det som var, säger Tove Alsterdal.  

Inspireras av traktens historia 

”Djuphamn” är den sista delen i Tove Alsterdals trilogi, som grundar sig i historien om skotten i Ådalen 1931 och följande händelser med politiska svek och familjer som splittrades i osämja.  

Trilogins huvudperson, polisassistent Eira Sjödin, är född på 90-talet men döpt efter ett av offren för Ådalenskotten. 

– Jag vill att hon ska bära historien med sig. Hon är född och uppvuxen i Lunde där hennes familj har levt i generationer. Sen så hon har också det här långa minnet som man har när man har bott på en liten plats länge. 

Vill befria från historiens grepp 

Det är snart hundra år sedan skotten 1931 men såren finns fortfarande kvar. Med sin trilogi vill Tove Alsterdal befria Ådalen från historiens grepp och ge en annan bild av trakten.

– Jag tycker ofta när man ska skildra Norrland eller glesbygd så hamnar det lätt i att det är slutna samhällen, där allt är lite moraliskt och gammeldags. Livet fortgår ju här på något sätt – och den historien var inte berättad.

Se ett längre reportage med Tove Alsterdal i Babels sommarspecial 18 juni på SVT1 kl 20.00 och SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.