– Jag ville egentligen inte skriva en historisk bok, men om relationen mellan Jamaica och England, säger Zadie Smith.
”Bedragaren” handlar om författaren William Ainsworth, som var samtida med Dickens, och hans ingifta kusin och hushållerska Eliza Touchet.
Boken är en berättelse om ett 1800-talets England där klass och ras genomsyrar samhället.
Skildrar orättvisa rättegångar
Berättelsen kretsar kring bedrägerirättegången ”The Tichborne Trial” där en enkel slaktare utvandrad till Australien hävdade att han var arvtagaren Robert Tichborne.
Rättegången ägde rum i England åren 1867-74 och var en av de längsta i Brittisk historia.
– Domstolarna på den tiden var inte rättvisa mot människor ur arbetarklassen. Ett ögonvittne var dessutom från Jamaica och arbetade på en plantage.
Zadie Smith slog igenom med debutromanen ”Vita tänder”, som också dramatiserats för tv. Idag, 24 år senare, betraktas hon som en av samtidens viktigaste brittiska författare.
Stjärna över en natt
Ända sedan debuten har Smith blivit hyllad som en internationell stjärna för sin förmåga att skildra religion, migration, identitet och rasism i norra London, där hon själv växte upp och där hennes böcker ofta utspelar sig. Även huvudkaraktären i Bedragaren, författaren William Ainsworth, kom från Smiths kvarter.
– Jag visste att han kom från mina hemtrakter, att han var framgångsrik och att han var vän med Charles Dickens.
Slaveriet som grundsten i brittisk ekonomi
Bedragaren behandlar också subtilt slaveriets historia och hur den lagt grunden för den brittiska ekonomin, säger Smith.
– Slaveriet var en viktig motor i uppbyggnaden av de viktorianska rikedomarna. Men det är förträngd kunskap. Ungefär som att du använder en Iphone men förtränger att det skett på bekostnad av att barn utnyttjats i koboltbrytningen.