Författarna Kim Thúy, Neil Gaiman och Maryse Condé är nominerade till Nya Akademins litteraturpris. Foto: TT

Neil Gaiman om det alternativa Nobelpriset: ”Det är en stor och fin sak”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen delas Nya Akademiens litteraturpris ut, ett alternativ till det uteblivna Nobelpriset. Haruki Murakami tackade nej på förhand: Men Neil Gaiman, Kim Thúy och Maryse Condé är däremot stolta och glada över sina nomineringar.

– Det är en stor och fin sak, säger Neil Gaiman till Kulturnyheterna.

I spåren av Svenska Akademiens kris och det inställda Nobelpriset i litteratur tog 117 svenska kulturpersonligheter initiativ till en tillfällig akademi och ett ”alternativt Nobelpris”.

– Detta pris blir en positiv motkraft till allt tråkigt och jävligt som har hänt, sa gruppens talesperson Bianca Kronlöf när priset tillkännagavs i våras.

Resultatet är den Nya Akademiens litteraturpris, där svenska bibliotekarier nominerat 47 författare – och allmänheten sedan fått rösta fram sina fyra favoriter. Vinnaren utses sedan av en professionell jury bestående av fyra etablerade namn inom bokbranschen. 

Under fredagen ska pristagaren tillkännages, och nu står det mellan den brittiske fantasyförfattaren Neil Gaiman, Guadeloupe-bördiga Maryse Condé och kanadensisk-vietnamesiska Kim Thúy.

– Jag är väldigt glad. Det är en stor och fin sak, säger Neil Gaiman till Kulturnyheterna, och beskriver det som en ära att nämnas tillsammans med de andra nominerade.

– Någon på Twitter skrev till mig att ”det här är inte något riktigt Nobelpris”, att jag borde avvisa det och att det är ett hån mot det riktiga priset. Hur skulle jag kunna försvara att ta emot det? Jo, för att det kommer från 3000 svenska bibliotekarier. Jag har mycket respekt för och kärlek till dem, fortsätter han.

Har väckt debatt

Twitteranvändare är inte de enda som kritiserat initiativet. Under sommaren har prisets legitimitet blivit flitigt omdebatterat på svenska kultursidor. Haruki Murakami, en av de fyra finalisterna, meddelade i september att han avböjer priset, då han vill ”koncentera sig på sitt skrivande”.

Ulf Lundell, som själv blev nominerad i första omgången, har sagt att han inte tror att ”någon författare med självbevarelsedrift kommer ta emot det”.

Gläds över beskedet

Men där tycks Lundell få fel. Såväl Neil Gaiman som Maryse Condé och Kim Thúy är stolta över sina nomineringar, inte minst då de lyfts fram av bibliotekarier och läsare,

– Jag är otroligt stolt över att få vara del av ett pris som skapats av en grupp medborgare och ännu stoltare över att vara ett namn på en lista som bibliotekarier har sammanställt, skriver Kim Thúy i en kommentar till Kulturnyheterna.

En inställning som delas av Maryse Condé, den franskspråkige författaren som hyllats för sina historiska romaner om etnicitet, genus och kulturkonflikter:

– Jag har aldrig tilldelats ett ansett franskspråkigt litteraturpris, så det här kom som en underbar överraskning, skriver hon i ett mejl till Kulturnyheterna.

– Jag har jobbat i skymundan i så många år, och för första gången ska jag vara i rampljuset. Min familj och min make är stolta över mig vilket är väldigt glädjande, fortsätter Maryse Condé.

”Har inga förhoppningar om ett Nobelpris”

I debatten runt det alternativa priset har frågan väckts om att acceptera det kan påverka chansen att själv få Nobelpriset i framtiden, eller om det kommer att ses som ett ställningstagande runt konflikten inom Svenska Akademien. Men det är inget som oroar de tre nominerade författarna.

– Det är ett ställningstagande att skapa priset. Att mobilisera människor till att rösta är också ett ställningstagande. Och att ta emot det är att fira de 117 initiativtagarna, bibliotekarierna som valt ut författarna och läsarna som har röstat på dem, skriver Kim Thúy.

– Jag själv har inga som helst förhoppningar om att någonsin få ett Nobelpris i litteratur, så jag är obesvärad inför detta, säger Neil Gaiman.

– Ur mitt perspektiv vore ett nej som att säga ”jag bryr mig inte om ert arbete eller er åsikt” till bibliotekarierna som har valt ut mitt namn.

Nya Akademins litteraturpris delas ut under torsdagen. Det består utöver själva priset också av en insamlad prissumma, där akademin sagt att deras målsättning är att priset ska bestå av en miljon kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.