Forskarvärlden: ”En absolut världsnyhet”

Uppdaterad
Publicerad

Den första filmen någonsin med diplomaten Raoul Wallenberg låg dold arkiven i 77 år. Att den nu har upptäckts kommer att få enorm betydelse, menar svenska experter.

– Rörliga, dokumentära bilder på Raoul Wallenberg är en absolut världsnyhet, säger Raoul Wallenberg-forskaren Lars Brink.

De experter som Kulturnyheterna har pratat med är eniga: Det är diplomaten och krigshjälten Raoul Wallenberg som syns på den fram tills nu förbisedda filmsekvensen från 1940, som visar en hemvärnsövning i centrala Stockholm.

Det var Raoul Wallenberg-forskaren Gellert Kovacs som upptäckte filmen, när en bit av den användes av en slump i ett inslag i Kulturnyheterna. Han såg omedelbart att en av männen i filmen var den berömde svensken.

– Det kändes jättekul, tidigare har det alltid hetat att det inte finns några rörliga bilder på honom. På den tiden var det fortfarande mycket ovanligt. För många är detta nog en oväntad miljö: Man känner till bilder av Wallenberg i Ungern, men han var väldigt aktiv i hemvärnet. Det är en detalj som hamnat allt mer i ljuset de senaste åren, säger Gellert Kovacs.

Författaren Ingrid Carlberg belönades med Augustpriset för sin bok “Det står ett rum här och väntar på dig… Berättelsen om Raoul Wallenberg”, och understryker vikten av det nu för första gången går att se den internationellt berömde svensken på film.

– Man kan tycka att fyndet av en kort filmsnutt inte ändrar historien. Men i det är fallet skulle jag vilja hävda att den faktiskt gör det, säger hon till Kulturnyheterna.

– Personen Raoul Wallenberg har alltid varit väldigt gåtfull och svårfångad för oss. Till viss del beror det på att det inte har funnits några rörliga bilder av honom, eller för den delen ljudupptagningar av hans röst. De flesta andra stora svenskar från krigsåren finns ju bevarade i alla tänkbara format, som går lätt att plocka fram ur arkiven och som gör att de blir levande också för oss som aldrig träffat dem. Så är det inte med Raoul Wallenberg.

Visar människan bakom legenden

Lars Brink är en av Sveriges ledande auktoriteter på Raoul Wallenberg, och har gett ut en flera böcker om den unge diplomaten som räddade tiotusentals judar undan nazisterna i Ungern under andra världskriget.

– Globalt sett är rörliga dokumentära bilder på Raoul Wallenberg en absolut världsnyhet, säger han till Kulturnyheterna.

Lars Brink tror att bilderna är tagna vid en hemvärnsövning i Stockholm 1940, där en då 29-årig Raoul Wallenberg, sergeant i Svea Livgarde, instruerade nya rekryter. Platsen är ett skyddsrum i centrala Stockholm, där Hötorgshallen ligger idag. I den dokumentation som finns kvar från den tiden framgår att Wallenberg var mycket uppskattad av soldaterna för sitt ledarskap och sin organisationsförmåga.

– Att vi nu har rörliga bilder från Raoul Wallenbergs tid i hemvärnet är av synnerligen stor betydelse i vår bildmediala tid. Bilderna understryker dessutom det faktum att Raoul Wallenberg var militärt erfaren, vilket var av utomordentligt värde när han i Budapest hade att med skärpa hantera såväl de tyska SS-trupperna som den ungerska fascistiska pilkorsrörelsen, säger Lars Brink. 

Sverige i kritiskt läge

Gellert Kovacs och Ingrid Carlberg delar Lars Brinks analys av varifrån bilderna kommer. Sommaren 1940 rådde skarpt läge i Sverige på grund av den eskalerande situationen i Europa. Tusentals unga svenska män anmälde sig till det nybildade hemvärnet, och Raoul Wallenberg var en av de militära befäl som kallades in för att träna dem inför ett eventuellt krigsscenario.

– Raoul blev snabbt väldigt efterfrågad och ansågs vara en av de allra bästa hemvärnsinstruktörerna. När han muckade i september fortsatte han med hemvärnskurserna i frivillig beredskap. ”Det föreligger stor risk att Sverige kan invecklas in i en väpnad aktion”, kunde han inskärpa om någon undrade varför man skulle gå med, säger Ingrid Carlberg.

– Bilderna ändrar inte historien men förstärker bilden av Raoul Wallenberg som både en bildad humanist och som en – när det behövdes – taktiskt skicklig person i att hantera skarpa konflikter i militära miljöer, säger Lars Brink.

Hoppas på fler fynd

Nu hoppas experterna på att det ska finnas fler bilder eller inspelningar med Raoul Wallenberg att finna i radio- och tv-arkiven.

– Det är trots allt inte omöjligt att även Raoul Wallenbergs röst kan finnas bevarad där i gömmorna. Kanske i något reportage från hemvärnsövningar de första åren på 1940-talet?, säger Ingrid Carlberg.

– Men bara att se honom röra sig tar oss ett litet, litet steg närmare svaret på frågan: Vem var Raoul Wallenberg? Vad som hände honom, däremot, får vi kanske aldrig veta.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.