2019 blev året då hiphopen fick sitt första Polarpris i och med Grandmaster Flash. Foto: Polar music prize/TT

Första Polarpriset någonsin till en hiphop-artist

Uppdaterad
Publicerad

2019 blev året då hiphopen fick sitt första Polarpris. Grandmaster Flash, eller Joseph Saddler som han egentligen heter, var en av tre pristagare som offentliggjordes under onsdagsmorgonen. Inte en dag för tidigt, tycker Kulturnyheternas musikkritiker Per Sinding-Larsen.

– Äntligen. Det viktigaste är att det kom till hiphopen, något annat vore tjänstefel. Polarpriset har sitt eget tid och rum, men att titta bort från världens största populärmusikgenre sedan två år tillbaka, det kan man inte göra, säger Per Sinding-Larsen.

Grandmaster Flash var en av hiphopens absoluta pionjärer och var med om att skapa genren i 70-talets South Bronx, New York. Som dj var han en av de första att skapa ny musik genom att scratcha, loopa och sampla.

– Han var med och gjorde om skivspelaren och mixern till ett instrument och förändrade inte bara hiphopen utan också popmusiken, säger Per Sinding-Larsen.

”Det är alltid för sent”

Ändå tycker Per Sinding-Larsen att priset skulle ha fått mer udd om det även gått till Grandmaster Flash tidigare bandmedlemmar i The Furious Five, vilka stod för den mer samhällskritiska hiphopen. Att det första Polarpriset till en hiphop-artist delas ut år 2019, är dessutom sent. Men enligt Polarprisnämndens ordförande Alfons Karabuda är det först sent i karriären som man kan veta om någon är värdig ett Polarpris.

– Det är alltid för sent, skulle jag säga. Man ska alltid ge tidigare. Man skulle vilja ge de här pristagarna priset tidigare i sina karriärer men det är ofta i efterhand man ser det. Det tar ett tag, det ska få sätta sig, säger han.

Kritiserats för väst-fokus

Samtidigt har Polarpriset fått kritik för att ungefär 90 procent av alla pristagare kommer från västvärlden. Något som alltså inte förändrats genom årets val av pristagare.

– På ett sätt kan jag hålla med, och det finns andra runt om i världen som säkert skulle vara väl värda Polarpriset. Det är också därför vi har initierat ett samarbete med Unesco-organisationen International music council. Det pågår ett arbete nu för att bredda geografiskt, säger Alfons Karabuda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.