Violinisten Anne-Sophie Mutter och rapparen Grandmaster Flash är tillsammans med föreningen Playing for Change årets vinnare av Polarpriset. Foto: TT

Polarpriset till violinisten Anne-Sophie Mutter och Grandmaster Flash

Uppdaterad
Publicerad

När vinnarna av Polarpriset 2019 presenterades stod det klart att den tyska violinisten Anne-Sophie Mutter tilldelas pris inom den klassiska genren. Även stiftelsen Playing for change och hiphop-legendaren Grandmaster Flash tilldelas pris.

Under onsdagen meddelades det vilka som tilldelas årets Polarpris, och i år blev det tre mottagare av det prestigefulla priset.

Musikern och dj:n Grandmaster Flash blev den tredje personen att ta emot priset. Grandmaster Flash, som egentligen heter Joseph Saddler, föddes på Barbados och växte upp i stadsdelen South Bronx i New York. Han räknas som en pionjär inom hiphop, och som tonåring började han experimentera med dj-utrustning och utvecklade flera dj-tekniker som idag anses som standard.

”Grandmaster Flash är en vetenskapsman och en virtuos som visat att skivspelare och mixerbord kan vara musikinstrument. Hans äventyr vid skivtallrikarna – ”the adventures of the wheels of steel” – kom att påverka hela populärmusikens utveckling. Den musikform och den hiphopkultur som Grandmaster Flash i mitten av 1970-talet var med och skapade i South Bronx ruiner har 40 år senare vuxit till den största musikgenren i USA och världen”, lyder juryns motivering.

– Det vi gör som dj:s har så ofta blivit förbisett, så att bli utvald bland så många begåvade musiker känns väldigt hedrande. Det här känns helt fantastiskt, helt underbart, jag kan inte uttrycka det på något annat sätt, säger Grandmaster Flash i en videohälsning i samband med tillkännagivandet under onsdagsmorgonen.

”Queen of the violin”

Inom den klassiska genren, blev det den tyska Anne-Sophie Mutter som tog emot pris. Mutter har kallats ”the queen of the violin” och i sin motivering skriver juryn bland annat:

”Med sin Stradivarius under hakan är Anne-Sophie Mutter inte bara en temperamentsfull och riskvillig musiker, utan en historieberättare. Som hon själv sagt: ”Music is only touching when it tells a story”. Med sitt brinnande engagemang för rättvisa berättar Mutter om musikens kraft och nyckelroll i världen”.

– Musik tar vid där ord slutar. Det är därför jag älskar det så intensivt, vi behöver musik för att känna och reflektera, det är en bro mellan människor som hjälper oss att förstå varandras rötter. Det är en stor ära att få ta emot det här priset, att inkluderas bland dessa stora musiker. Jag är förvånad och otroligt glad, säger Mutter i en videohälsning i samband med att hon tilldelades priset.

Anne-Sophie Mutter växte upp i Tyskland och upptäcktes redan som 13-åring. Hon började sin karriär med att spela med Berlinfilharmonikerna, och som 15-åring spelade hon in sin första skiva.

Sedan dess har hon turnerat världen över som solist, och under karriären har hon framfört både klassisk och nutida musik. Hon har fått ett flertal verk specialskrivna åt sig och vunnit en rad priser.

Stiftelse prisas

Även stiftelsen Playing for change, som arbetar för att ge barn världen över musikutbildning tilldelades ett Polarpris. År 2002 startade rörelsen av Mark Johnson och Whitney Kroenke, och sedan stiftelsen grundades 2007 har fokus legat på att driva musikskolor.

I sin motivering skriver juryn bland annat att ”Playing for change visar hur musik kan användas för att inspirera, bygga broar, bidra till positiv förändring och skapa förutsättningar för ett fredligare samhälle.”

Musik har en fantastisk kraft att förena människor och att minska avstånd mellan människor. Vi vill skapa en plats där alla oavsett bakgrund får göra musik som jämlikar. Att få ingå i en grupp av musiker som Bob Dylan och Patti Smith genom att få ta emot det här fina priset är extatiskt, säger Whitney Kroenke i en videohälsning i samband med tillkännagivandet av vinnarna.

Polarpriset

Polarpriset är ett årligt musikpris som delas ut sedan 1992. Priset instiftades av Stikkan Andersson och fick namnet efter hans skivbolag, Polar Music. Priset delas ut till musiker, grupper eller institutioner som haft stor betydelse för musikhistorien, eller för insatser som bedöms kunna bli av stor betydelse. Prissumman är på en miljon svenska kronor och delas ut på Stockholms konserthus den 11 juni.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.