Fortnite-tillverkare döms till rekordböter

Publicerad

Speltillverkaren Epic Games, som ligger bakom det populära nätspelet ”Fortnite”, tvingas betala böter på 520 miljoner dollar, motsvarande 5,4 miljarder kronor.

Bolaget anklagas för att ha lockat spelare att göra oavsiktliga köp och kränkt barns integritet på nätet.

Epic Games har enligt Federal trade commission (FTC), en amerikansk myndighet för handelsövervakning, använt integritetskränkande inställningar och vilseledande användargränssnitt som lurat användare, inklusive tonåringar och barn.

Genom ”inkonsekventa och förvirrande knappar” har speljätten fått ”Fortnite”-användare att med bara en enda knapptryckning göra köp de inte velat göra.

Böterna är enligt FTC de största någonsin utdömts för brott mot tillsynsmyndighetens regler. Uppgörelsen består av böter på 275 miljoner dollar och återbetalningar till konsumenter på 245 miljoner dollar.

Överlevnadsspelet ”Fortnite”, som finns i tre olika utföranden, har mer än 400 miljoner användare över hela världen. Det är gratis att ladda ner, men det är möjligt att köpa olika kläder till karaktärerna i spelet. Det har många yngre användare då spelet inte innehåller några grova våldsscener eller sexualiserat våld.

Epic Games säger i ett uttalande att man som ett resultat av uppgörelsen har tagit bort vissa element i spelet, bland annat ”lyckopåsarna” som fungerar som ett spel i spelet. Lyckopåsarna innehåller slumpmässiga vinster som i princip bara har värde i spelet.

Nyligen blev det känt att en kanadensisk domare har godkänt en stämningsansökan från föräldrar som menar att deras barn blivit beroende av att spela ”Fortnite”. Domaren i Quebec fattade beslutet efter att ha lyssnat till argument från tre föräldrar som beskriver hur deras barn fått symtom på ”allvarligt beroende”. Ett av barnen ska ha spelat minst tre timmar om dagen under två år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.