Några av de personer som porträtterats har sagt att de inte vill att utställningen ska avbrytas eftersom porträtten behövs ”nu mer än någonsin”. Foto: Kathy Willens/TT Alex Halda/TT

Fotoutställning av Förintelseöverlevande vandaliserad

Uppdaterad
Publicerad

Tio stora porträtt av Förintelseöverlevande som ställts ut på en gata i Österrikes huvudstad Wien har förstörts, rapporterar nyhetsbyrån AP. Enligt fotografen är det tredje gången på en månad porträtten förstörts.

Sammanlagt 80 porträtt av personer som överlevt Förintelsen har ställts ut på en gata i Wien. Under söndagskvällen hade tio av dem skurits sönder. Polisen utreder nu händelsen.

– Det är det värsta som kunnat hända. Dessa överlevande har litat på mig när jag fotograferade dem och nu har bilderna förstörts, jag är i chock, säger fotografen Luigi Toscano till AP.

Det är inte första gången bilderna skurits sönder och vid ett tidigare tillfälle har någon klottrat antisemitiska tillmälen och hakkors på några av porträtten, enligt Toscano.

Fotografen har varit i kontakt med några av de personer som porträtterats, som ska ha sagt till honom att de blivit sårade, men att de inte vill att utställningen ska avbrytas eftersom porträtten behövs ”nu mer än någonsin”.

Toscano vittnar även om stöd från lokalsamhället: En grupp unga muslimer, en katolsk ungdomsgrupp, en teatergrupp och 60 privatpersoner har tagit på sig att vakta porträtten och hjälpa till.

– Jag blev särskilt rörd av kvinnorna som kom och sydde ihop fotona igen. Jag visste inte ens att det gick att göra så, säger Luigi Toscano till AP.

Porträtten har ställts ut i flera länder. Utställningen i Wien pågår till 31 maj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.