I klippet: Så ser en gudtjänst ut i Metaversum. Foto: AP

Svenska kyrkan öppnar för att finnas i metaversum

Publicerad

Alternativa mötesplatser såsom virtuella världar blir allt mer populära. I USA har en präst startat upp en virtuell kyrka på plattformen Meta och kyrkan har därmed drastiskt ökat antalet medlemmar under de senaste åren. Frågan är om detta fenomen kommer sprida sig till övriga världen.

Under pandemin har församlingar över hela världen förflyttat sina gudstjänster till digitala plattformar.

Men redan 2016 grundande pastorn D.J Soto, i Virginia i USA, en virtuell kyrka som fick namnet Virtual reality church, vars medlemmar ökat dramatiskt senaste åren.

Man besöker kyrkan genom ett VR-headset och måste också skapa en digital avatar för att kunna delta i gudstjänsterna.

– Jag tror att kyrkans framtid ligger i metaversum. Vi har alla funktioner som man har i en fysisk kyrka, säger D.J Soto till den amerikanska tv-kanalen FOX 5.

I den virtuella kyrkan kan de till exempel läsa bibelverser eller ha bröllop.

– Vi minns varandra från förra veckan och känner igen varandras röster och avatarer. Det är en förbättring för så många människor, särskilt för de som inte kan närvara i den fysiska kyrkan.

Kan bli verklighet i Sverige

Sedan 2014 har man kunnat chatta med en jourhavande präst från Svenska kyrkan.

Flera församlingar har också haft konfirmandläger i spelet Minecraft, där deltagarna fått bygga en kyrka och skapa en virtuell mötesplats.

Idag finns också en nätpräst, som jobbar med Svenska kyrkans sociala medier.

– Vi har ett uppdrag att vara kyrka på nätet och vi finns tillgängliga på alla traditionella plattformar, säger nätprästen Charlotte Frycklund.

Svenska kyrkan säger nu till Kulturnyheterna att det finns en möjlighet att man i framtiden kommer finnas i metaversum, men menar att det fortfarande är för tidigt.

– Den dag då det kommer att vara mycket folk i metaversum, då ska vi vara nybyggare och ha en kyrka där, säger Charlotte Frycklund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.