• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Hör Mark Zuckerberg berätta mer om storsatsningen i klippet ovan. Foto: Facebook / AP

Så blir Facebooks virtuella värld: ”Samma saker som man gör i det riktiga livet”

Uppdaterad
Publicerad

Facebook håller på att skapa ett metaversum – en virtuell värld där man ska kunna shoppa, besöka konserter och umgås med vänner.

– De ska jobba på det här de kommande fem åren med tiotusen ingenjörer, säger Effie Karabuda, spelreporter på Sveriges radio, i Morgonstudion.

Under onsdagen kom nyheten att bolaget Facebook, som äger bland annat Facebook, Whatsapp och Instagram, ska byta namn.

– Facebook har ju haft lite dålig press den senaste tiden. Man har snackat mycket om deras interna statistik, om att många tjejer mår dåligt på Instagram över sin kroppsbild. Så jag tror att de försöker skifta fokus och prata om en härlig framtidsnyhet, säger Effie Karabuda.

Namnbytet har föregåtts av bolagets storsatsning på ett metaversum, alltså en virtuell värld där användarna ska kunna göra det mesta de gör i sina vardagliga liv – fast digitalt.

”Mer sci-fi”

– Metaverse är en digital verklighet. Man kan säga att man gör samma saker som man gör i det riktiga livet, alltså shoppar, umgås med vänner och jobbar, säger Effie Karabuda.

Facebook är inte unika med idén om ett metaversum. Till exempel håller Epic games och Microsoft på med liknande satsningar. Skillnaden mellan metaversum jämfört med till exempel dagens internetshopping kan bli att det känns mer verkligt.

– Man har en liten avatar, som är en figur av en själv. Och det här metaverset används ofta ihop med ett VR-headset. Så det är nog mer sci-fi, säger Effie Karabuda.

”Tror inte unga bryr sig”

Cirka 80 procent av Sveriges internetanvändare har Facebook. Men Effie Karabuda tror att det nya metaversumet kan få svårt att locka en yngre målgrupp.

– Jag tror inte så många barn och unga hänger på Facebook. Eller ens bryr sig. Jag tror de kommer vara lite skeptiska, säger hon.

När Facebooks metaversum blir verklighet återstår att se.

– Det dröjer väl kanske 10-15 år. De ska jobba på det här de kommande fem åren med tiotusen ingenjörer, säger Effie Karabuda.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.