Fredrik Sahlin, Guldbagge

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Fredrik Sahlin om hur juryn nominerar och vad han tycker: ”2023:s bästa svenska film Paradiset brinner har på tok för få nomineringar”. Foto: Henrik Norrsell / SVT

Fredrik Sahlin om nya regeln: ”Fel väg att gå”

Uppdaterad
Publicerad

Under måndagskvällen äger årets Guldbaggegala rum. Nytt för i år är att debutanter inte kan kamma hem pris i kategorierna skådespeleri – filmkritiker Fredrik Sahlin reder ut nomineringsprocessen.

” En professionell skådespelare ska genom sitt yrke uppvisa kompetens att gestalta olika personkaraktärer”. Så lyder det nya, och omdebatterade, regelverket inför årets Guldbaggegala. Bland de nominerade finns alltså bara ”professionella” skådespelare, vilket man anses vara om man har fler än en roll i bagaget.

– Beslutet handlar om att debutanter inte ska kunna vinna, förklarar Fredrik Sahlin, filmkritiker och fortsätter:

Guldbaggen

– Jag förstår att många skolade aktörer tycker att det är surt att amatörer kommer och norpar baggen framför näsan på dem, men det här är fel väg att gå.

Några debutanter som prisats för sina skådespelarinsatser är Granit Rushiti för ”Jag är Zlatan” och Sofia Kappel för ”Pleasure”.

Nomineringarna

Tycker du själv att det är rätt personer och filmer som nominerats?

– Nej. 2023:s bästa svenska film ”Paradiset brinner” har på tok för få nomineringar. Tre stycken. Den absolut största missen är ju att Mika Gustafson inte fått en nominering för Bästa regi.

Kommer priserna att hamna rätt?

– Det finns inga givna vinnare i år. Ingen Ruben Östlund eller Roy Andersson, men jag tror att ”Hammarskjöld” och ”Syndabocken” får flest. Och hoppas så klart att ”Paradiset brinner” vinner Bästa film.

Hur blir en film eller en skådespelare nominerad till Guldbaggen? Tryck på klippet för att höra mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Guldbaggen

Mer i ämnet