Person i rosa kavaj intervjuas, bakgrund med statyhuvud och tegelvägg.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Unga människor behöver välja om de tänker vara goda eller onda, säger fredspristagaren Maria Ressa. Foto: Oscar Fries

Fredspristagaren Maria Ressa om journalistikens framtid: ”influencers kommer inte att riskera sina liv”

Publicerad

Fredspristagaren Maria Ressa är den filippinsk-amerikanska journalist som stod upp mot president Rodrigo Duterte, som nu åtalas för brott mot mänskligheten. Nu är hon i Sverige för att besöka Nobel Prize Museum.

– Journalistiken är tyrannins motgift. Autokrater och techbolag vill att vi ska misstro journalister, och ger dålig journalistik större spridning än bra journalistik, säger Maria Ressa.

– Men influerarna kommer inte riskera sina liv i allmänhetens tjänst. Den offentliga informationens ekosystem måste rensas från korruption och lögner, säger hon.

Riskerade 103 år i fängelse

Maria Ressa tilldelades Nobels fredspris 2021 för sin journalistik där hon avslöjade korruption och våld under den filippinska presidenten Rodrigo Duterte. 2019 greps hon tio gånger för brott motsvarande 103 års fängelse.

Idag är Duterte i Haag och inväntar rättegång för brott mot mänskligheten. Men hans politik lever kvar, menar Maria Ressa. Nu i världens mäktigaste land.

– Inom sex månader hade Duterte raserat alla samhällets kontrollsystem och blev den mäktigaste ledare vi haft. I USA har Trumpadministrationen gjort samma sak, fast mycket snabbare.

– Amerikanerna måste lära sig det vi filippinier har lärt oss: du är som starkast innan dina rättigheter har tagits från dig. I Filippinerna kallade jag det ”de tusen skärsårens död”. De är små, ser ut som pappersskärsår, men du blöder. Och till slut är kroppen så försvagad att den dör, säger Maria Ressa.

Uppmaningen till unga: dra en tydlig linje

Själv talar hon, nästan lite gammaldags, om att det är tid att ha en diskussion om godhet och ondska.

– Anledningen till att jag talar om gott och ont är att det är så enkelt när du är ung. Men när du blir äldre och får inflytande och pengar kan du rationalisera vilket beteende som helst. Men när du inser att du blivit en ”bad guy” kan du hejda dig själv – så länge du dragit den linjen som ung, säger Maria Ressa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.