Det var den 7 januari i år som Katarina Frostenson skickade in ett förlikningsförslag till Svenska Akademien där hon meddelade att hon kan tänka sig att lämna sin stol om hon kompenseras ekonomiskt så att hon kan försörja sig som poet.
Förlikningsprocessen mellan parterna är nu klar och Frostenson väljer att lämna sin stol, meddelar Svenska Akademien i ett pressmeddelande. Parterna meddelar också att de är överens om att inte gå vidare med någon rättslig prövning av konflikten.
”Svenska Akademien och Katarina Frostenson har träffat en överenskommelse som innebär att Frostenson erhåller en ersättning uppgående till 12 875 kronor per månad samt stöd för fortsatt boende i den lägenhet som hon hyr av Svenska Akademien”, skriver Svenska Akademien i ett pressmeddelande.
Katarina Frostenson är gift med den så kallade Kulturprofilen som i höstas dömdes till 2,5 års fängelse för våldtäkt. Fallet med Kulturprofilen blev början till krisen i Svenska Akademien – i november 2017 vittnade 18 kvinnor i en artikel i Dagens Nyheter om hur de utsatts för sexuella trakasserier och övergrepp av kulturprofilen.
Ville undvika särbehandling
Akademiens ständige sekreterare, Anders Olsson, skriver i ett mejl till Kulturnyheterna att han är nöjd med att parterna nu kunnat komma överens.
Han har tidigare framhållit att det varit av intresse för Akademien att med förlikningen upprätta en slags pensionslösning för samtliga ledamöter, och inte bara till Katarina Frostenson. En lösning som nu med förlikningen realiserats.
”Det goda med uppgörelsen för Akademiens del är att det är en pensionsliknande lösning som skulle kunna införas för alla som lämnar sin stol vid en viss ålder och efter 65 års ålder. Vi har velat undvika en särbehandling av Katarina Frostenson”, skriver Anders Olsson.
I en kommentar till TT säger Anders Olsson vidare att den summa Katarina Frostenson kommer få av Akademien inte riktigt täcker hyran av Akademiens lägenhet, och att detta är anledningen till att hon ges en viss hyresreduktion.
– Det här är ett stort steg framåt mot en mer sammansvetsad Akademi där vi kan arbeta tillsammans under helt andra förutsättningar. Det kändes så i går på mötet också; att vi kunde börja mer från en nollpunkt, ett nytt skede helt enkelt. Jag tror vi kan lämna ganska mycket bakom oss nu.
”Värdefulla insatser”
Kontroversen kring Frostensons ledamotskap i Akademien är kopplat till frågan om läckor av Nobelpristagare i litteratur, samt jäv med anledning av den kulturförening som Frostenson och Kulturprofilen drev ihop, och som mottog ekonomiskt stöd av Akademien.
Svenska Akademien anser att Frostenson gjort sig skyldig till sekretessbrott, vilket hon konsekvent nekat till.
Katarina Frostenson debuterade 1978 med diktsamlingen I mellan och har sedan dess blivit en av de mest tongivande poeterna i Sverige. Hon valdes in i Svenska Akademien 1992.
Kulturnyheterna söker Katarina Frostenson, hennes advokat och Akademiens ständige sekreterare, Anders Olsson.