En delad bild som visar två sektioner. Till vänster syns en scen med personer som gestikulerar under en diskussion, med ett bord och vattenglas. Runtom dem sitter en publik som delvis är synlig. Till höger visas närbilder av olika ansiktsdrag, inklusive ögon och munnar med olika uttryck och läppstift, uppdelade i ett rutnät.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon teaterchefen Mattias Andersson vad som händer på Dramaten våren 2025. Foto: Ulf Sandlund/SVT/Dramaten

Gängkrig och igelkottar – så ska Dramaten locka unga

Uppdaterad
Publicerad

Våren på Dramaten kommer bjuda på allt från Bergman och Strindberg till gängvåld och igelkottar. Det sistnämnda ett försök att locka en yngre publik till en ekonomiskt pressad teaterscen.

”Papporna” av Alexandra Pascalidou och Alexander Salzberger utgår från berättelserna från fäder i det svenska gängvåldets värld. Deras erfarenheter av våld, kriminalitet och utanförskap belyser ett krig som sker i Sverige, menar skaparduon.

– Det är extremt fascinerande för mig att vi i Sverige kanske lever 15 minuter bort med tunnelbanan till en plats där väldigt många beskriver ett krigstillstånd, säger Alexander Salzberger.

Det och uppsättningen ”Blank” hoppas dramatenchefen Mattias Andersson ska föryngra teatern.

”Blank” i regi av Maria Åberg är hämtad från manusförfattaren Alice Birch som gjort sig känd för att skriva manus till succéserier som ”Sucession” och ”Normal People”.

Pressad ekonomi

Mattias Andersson har höga ambitioner med vårens repertoar och han tycker sig se ett allt större intresse för teatern. Samtidigt är ekonomin enormt pressad för Dramaten. En bantad kulturbudget och höjd hyra har tagit hårt på teatern som behövt sparka personal och flytta föreställningar. Mattias Andersson tycker däremot inte det har påverkat valet av vårens uppsättningar, men det finns en oro för hur ekonomin kan påverka det konstnärliga uttrycket.

– Det är klart vi lever i ett konstant hot. Inte minst i relation till att våga ta konstnärliga risker och testa nya unga människor. Berättelser som skaver. Så vi inte bara gör en slags mainstreamteater där allt är slätstruket och bara handlar om att tjäna så mycket pengar som möjligt, säger Mattias Andersson.

DETTA VISAS PÅ DRAMATEN I VÅR

  • ”Skammen” av Ingmar Bergman i regi och bearbetning av Mattias Andersson.
  • ”Pelikanen” av August Strindberg i regi och bearbetning av Emil Graffman.
  • ”Jefferson” av Jean-Claude Mourlevat i regi av Olle Törnqvist.
  • ”Gertrude Stein, Gertrude Stein, Gertrude Stein” av Marty Martin i regi av Tomas Alfredson.
  • ”Hinkemann” av Ernst Toller i regi av Anja Suša.
  • ”Juloratoriet” av Göran Tunström i regi av Linus Tunström.
  • ”Papporna” av Alexandra Pascalidou i bearbetning och regi av Alexander Salzberger.
  • ”Blank” av Alice Birch i regi av Maria Åberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.