I videon förklarar filmproducenten Tiko Nadirashvili varför hon är besviken på Ruben Östlund.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon förklarar filmproducenten Tiko Nadirashvili varför hon är besviken på Ruben Östlund. Foto: privat

Georgiska filmarbetare besvikna på Ruben Östlund: ”Handlar om våra liv”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnregissören Ruben Östlund kritiseras efter att ha medverkat på en georgisk filmfestival med band till den alltmer auktoritära regeringen. Själv menar han att det är en ”sociala medier-driven konflikt”.

– Situationen är allvarlig, det handlar om våra liv, säger filmarbetaren David Vashadze.

David Vashadze arbetade på georgiska nationella filmcentret i femton år, men när ledningen byttes ut till regimtrogna personer 2023 fick han och halva personalen sparken. PEN international och Transparency international beskriver en snarlik utveckling inom hela kultursektorn.

Kulturministern har kritiserat filmskapare i tv-intervjuer, och vill lagstifta för att kontrollera manus för dokumentärfilmer.

Nu bojkottar 450 filmarbetare det nationella filmcentret.

– Det är minst halva Georgiens filmindustri, förklarar filmproducenten Tiko Nadirashvili.

Hon berättar att hon varit rädd, och kallats in på förhör av säkerhetspolisen. I videon berättar hon mer.

Menar att regissören används i propaganda

Filmfestivalen som Ruben Östlund besökte finansieras av det georgiska nationella filmcentret. I år saknades dock den halva av filmindustrin som protesterat mot utvecklingen. De var inte var inbjudna.

– Den lilla filmfestivalen var en av få som fick statlig finansiering, medan landets största och viktigaste filmfestivaler nekades stöd – däribland Tblisis filmfestival, säger Tiko Nadirashvili.

David Vashadze och Tiko Nadirashvili menar att regissören används i propagandasyfte av regeringen.

– Vi har försökt att informera honom, för att vi tänkte att han kanske inte kände till läget i landet, säger de.

Ruben Östlund förvånad

Ruben Östlund skriver i Expressen att han är förvånad över kritiken och att han uppfattar filmfestivalen som liten och hans medverkan som symboliskt obetydlig. Han skriver att det rör sig om en ”sociala medier-driven konflikt” och att kritikerna söker uppmärksamhet.

David Vashadze och Tiko Nadirashvili är besvikna på regissören, vars filmer de uppskattar. David Vashadze har uppfattat att hans filmer ofta riktar udden mot världsfrånvända västlänningar. Nu menar han att Ruben Östlund blivit som en karaktär i sina egna filmer.

– Det här går mycket djupare än att få uppmärksamhet på sociala medier. Jag vet inte hur det kan vara så svårt att se allvaret i situationen i Georgien. Det handlar om våra liv, säger han och lägger till:

– Majoriteten av filmarbetare funderar på att lämna landet, för att det kommer att vara omöjligt att verka här om den nuvarande politiska utvecklingen fortsätter.

Kulturnyheterna har sökt Ruben Östlund för intervju.

kulturens frihet hotad i Georgien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I videon ser du hur kulturens frihet hotas i Georgien. Foto: kollage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.