Ruben Östlund får kritik för sin medverkan på filmfestival i Georgien. Foto: Christina Kronér/TT

Hård kritik mot Ruben Östlund: ”Politisk idiot”

Uppdaterad
Publicerad

Stjärnregissören Ruben Östlund får hård kritik efter att ha medverkat på en filmfestival i Georgien med kopplingar till den ryssvänliga regeringen. Regissören beskrivs som nyttig idiot som används i propagandasyfte.

Svaneti international film festival hölls i mitten av juli i nordvästra Georgien. Svenska stjärnregissören Ruben Östlund höll en masterclass, och visade sina filmer ”Turist”, ”The Square” och ”Triangle of sadness”.

Men hans medverkan får nu hård kritik, bland annat skriver Dagens nyheters filmkritiker Jacob Lundström att Ruben Östlund är en ”politisk idiot” som används i propagandasyfte.

Filmfestivalen som Ruben Östlund medverkat i finansieras bland annat av Georgian national film center. Organisationen har bojkottats av ledande filmskapare, på grund av censur och statlig inblandning i filmpolitiken. Bland annat fick filmcentrets chef sparken och ersattes med en regimvänlig person. Kulturnyheterna har tidigare rapporterat om filmcensuren.

Georgien har även alltmer närmat sig Ryssland de senaste åren, vilket väckt stora protester i landet. I maj 2024 infördes en uppmärksammad lag som av kritiker kallas ”ryska lagen” eller ”agentlagen”. Lagen innebär att organisationer och medier som får över en femtedel av sin finansiering från utlandet ska registrera sig som organisationer som verkar i främmande makts ärenden.

Ruben Östlund förvånad över kritiken

Utvecklingen i Georgien har även varit känd i svensk filmindustri, då den hyllade regissören Levan Akin valde att inte visa sin senaste film ”Passage” i landet på grund av det politiska läget.

Ruben Östlund skriver i ett mejl till Göteborgs posten att han blev förvånad över kritiken och att filmfestivalen uppfattas som kontroversiell.

”Politiskt tänkte och tänker jag fortfarande att den är som filmfestivaler i allmänhet. De som arrangerar och deltar är nyfikna, samhällsintresserade och ofta lite vänsterliberala.” skriver regissören.

Kulturnyheterna söker Ruben Östlund för en intervju.

kulturens frihet hotad i Georgien

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så hotas kulturlivets frihet i Georgien. Foto: kollage

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.