Regissören Levan Akin är aktuell med filmen Passage.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Regissören Levan Akin vill inte etikettera sin nya film Passage som ett hbtq-drama – hör honom berätta varför i klippet. Foto: Andreas Idén.

Svenska ”Passage” kommer inte att visas i Georgien

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska regissören Levan Akin säger i en intervju med amerikanska New York Times att hans senaste film ”Passage”, med georgiska skådespelare, inte kommer att visas i Georgien.

Det har varit en politiskt turbulent vår i Georgien, som i maj antog en kontroversiell ”agentlag” som i praktiken innebär att organisationer som finansieras från utlandet ska registrera sig hos myndigheterna som organisationer som verkar i främmande makts ärenden.

Med bakgrund av detta vill inte Levan Akin att ”Passage” ska visas där.

– Det är så politiskt turbulent och vi vill inte att filmen ska användas som ett slagträ i debatten, jag vill inte ha det så igen, säger han till New York Times, som intervjuat den svenske regissören i samband med filmens USA-premiär.

Kulturnyheterna träffade Levan Akin i samband med ”Passages” Sverigepremiär. Se intervjun i videospelaren.

Pressbild Passage

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Skådespelerskan Mzia Arabuli imponerar i Levan Akins nya drama ”Passage”. Se utdrag ur filmen i klippet. Foto: Haydar Taştan/Triart

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.