Levan Akins film And then we danced har hyllats på filmfestivaler världen över sedan den hade premiär på filmfestivalen i Cannes i våras. Tidigare i höst stod det klart att filmen också är Sveriges Oscarsbidrag inför galan nästa år.
På fredag, den 8 november, har den premiär i Georgien, något som väckt reaktioner hos den nationalkonservativa och hbtq-fientliga rörelsen Georgiernas marsch. I ett uttalande kallar rörelsens ledare Sandro Bregadze bland annat filmen för ”homosexuell propaganda” och uppmanar till protester vid biografer där filmen kommer visas.
– De har sagt att de ska stå utanför alla biografer och förhindra folk från att se filmen, säger Levan Akin till Kulturnyheterna:
– Det är galet att folk som köpt biljetter till en film måste vara modiga och riskera att bli trakasserade eller till och med attackerade, fortsätter han.
Säkerheten har prioriterats från start
Enligt filmens svenska producenten Mathilde Dedye var det här inte oväntat. De ser att det finns en hotbild mot skådespelarna och därför har de arbetat med säkerheten sedan start.
– Det var det första som vi tog upp med dem. Det första beslutet var huruvida de kunde, och ville, vara med i den här filmen. Vi pratade om det här även med filmens finansiärer och fick lägga en pott med pengar för att kunna trygga deras säkerhet, säger Mathilde Dedye.
Uppmanar kyrkan till bojkott
And then we danced utspelar sig i Georgien och skådespelarna är georgier. Filmen utspelar sig på ett danskompani och handlar om dansaren Merab vars tillvaro vänds upp och ned av den karismatiske Iraki. I protestuppmaningen mot filmen har Georgiernas marsch även riktat sig till landets ortodoxa präster för att de i sin tur ska hjälpa till med att sprida bojkottsbudskapet.
– Den här filmen kommer verkligen bara från en plats av respekt och kärlek, framförallt för Georgien, och om man ser filmen så ser man det. Den handlar väldigt mycket om att omdefiniera och återta sin egen kultur så att den kan inkludera alla och inte bara några få. Vikten av det tycker jag blir extra påtaglig när det händer såna här grejer, säger Levan Akin.
Kulturnyheterna intervjuade Levan Akin i maj om And then we danced. Hör honom berätta om varför filmens koreograf ville vara anonym.