Allvarlig situation för pressfriheten i världen

Uppdaterad
Publicerad

Endast åtta länder i världen som kan sägas ha en god pressfrihet. Samtidigt är det rekordmånga länder där situationen för journalister är mycket allvarlig. Det visar journalistorganisationen Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex som släpps idag, på den internationella pressfrihetsdagen.

– Det man kan säga är att det är åtta länder som ligger i toppen och som har en bra pressfrihet. Alla ligger i norra Europa. Men i länder där det tidigare varit en bra situation, i Latinamerika, Sydostasien, Oceanien, Nordamerika, finns det inte längre en bra pressfrihet. Det är tyvärr en utveckling som har pågått under lång tid, säger Erik Halkjaer, ordförande i Reportrar utan gränser.

Sverige tappar

Situationen för journalister runtom i världen är fortsatt mörk, enligt rapporten.

Sedan förra året mäts pressfrihetsindexet enligt fem kriterier: politisk kontext, ekonomisk, juridisk, socialt och säkerhet. För första gången på sju år ligger inte tre nordiska länder i topp på pressfrihetsindexet. Norge ligger i topp, Irland tvåa och Danmark på tredje plats.

Sverige halkar ner en placering, från tredje till fjärde plats – där den omdiskuterade utlandsspionerilagen från förra året och polisiära ingripanden mot journalister anges som två orsaker.

– Förra året i Sverige kunde vi räkna till fem tillfällen när polisen ingrep mot journalister. Man frihetsberövade, beslagtog utrustning, hotade källskyddet. Vid ett tillfälle stod man passiva när journalister hotades av nazister på en demonstration. Allt det här gör att säkerheten för journalister blir sämre, säger Erik Halkjaer.

Ny teknik hot mot oberoende journalistik

I två av tre länder i indexet anser Reportrar utan gränser att ny teknik och politisk propaganda använts av makthavare för att manipulera informationsflödet.

– Propaganda, desinformation och artificiell intelligens används enligt vårt index i två av tre länder av makthavare som ett vapen mot oberoende och granskande journalistik.

Reportrar utan gränsers pressfrihetsindex 2023

Bäst pressfrihet:

1. Norge

2. Irland

3. Danmark

4. Sverige

5. Finland

6. Nederländerna

7. Litauen

8. Estland

9. Portugal

10. Östtimor

Sämst pressfrihet:

1. Nordkorea

2. Kina

3. Vietnam

4. Iran

5. Turkmenistan

6. Syrien

7. Eritrea

8. Myanmar

9. Kuba

10. Bahrain

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.