Grandmaster flash

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Grandmaster Flash uppträder under 50 Years Of Hip Hop på Debaser i Stockholm. Foto: Elizabeth Watson

Grandmaster Flash i Sverige för att hylla jubileet

Uppdaterad
Publicerad

Sist han var i Sverige fick Grandmaster Flash ta emot pris från självaste kungen. Nu är han tillbaka för att fira hiphopens 50-årsjubileum – en genre han själv varit med och skapat.

I år fyller hiphop-kulturen 50 år, ett jubileum som framför allt firats stort i USA. Idag är hiphop mest förknippat med rappare men kulturen består av fyra element: dj:ing, breakdance, graffiti samt rap.  

Dj:n och producenten Grandmaster Flash anses tillsammans med Afrika Bambaataa, Kool DJ Herc vara några av kulturens pionjärer som la grunden för hiphopen. Grandmaster Flash var en av de första som använde sin skivspelare som ett instrument, resten är historia. 

– Jag märkte att när man spelade en låt där trummisen hade ett kort solo vickade folk mer på rumpan, så jag tycke det var låtens höjdpunkt. Jag fick hitta ett sätt att ta de tio sekunderna, och sömlöst knyta ihop det hela.

Uppfann egen teknik

Genom att använda två identiska vinylskivor kunde han förlänga delar av låtar – en teknik som kommit att kallas ”quick mix theory”.

– En dag satte jag bara upp en mikrofon och bad vem som helst att prata in i den. Och här är vi.

Prisats för sin hiphop

Sedan slutet av 00-talet hänger Grandmaster Flash and the furious five på väggen i rock and roll hall of fame, och senast Grandmaster Flash var här i Sverige fick han ta emot polarpriset från självaste kungen.

– Mamma sa åt oss att gå ut och leka i parken, så det var ett tidsfördriv.

Tryck på klippet för att se mer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.