-

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Under flera månaders tid jobbade en reporter på Kalla fakta under täckmantel på SD:s kommunikationsavdelning och samlade in bevis för att partiet ligger bakom minst 23 olika anonyma så kallade ”trollkonton”. Foto: TT/Kalla fakta

Granskningsnämnden friar ”Kalla fakta”

Uppdaterad
Publicerad

Granskningsnämnden friar TV4-programmet ”Kalla fakta” och granskningen ”Undercover i trollfabriken”, rapporterar TV4 Nyheterna.

Programmet väckte stor uppmärksamhet när det sändes i våras för sitt avslöjande att Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning driver anonyma konton i sociala medier.

Myndigheten för psykologiskt försvar (MPF) anmälde TV4 till Granskningsnämnden på grund av intervjuer med myndighetens företrädare, som MPF ansåg hade tagits ur sitt sammanhang när de visades.

Granskningsnämnden håller dock inte med, utan skriver att det är ”tydligt” att sekvensen var inspelat i ett tidigare sammanhang.

I programmen visades intervjuer med företrädare för MPF där de pratar om desinformation. Men intervjuerna rörde inte granskningen, ansåg myndigheten i sin anmälan, vilket ”riskerar att åsamka en betydande skada för förtroendet” för myndighetens opartiskhet.

Granskningsnämnden delar dock TV4:s bild av att inslaget handlade om att skildra den allmänna debatten kring desinformation och inte rörde SD:s anonyma konton specifikt. Nämnden anser också att det är tydligt att sekvensen med MPF var inspelad i ett tidigare sammanhang.

”Det framgick av den visuella framställningen, musikläggning och rubriksättningar samt av att inslag med kollage var ett återkommande grepp i programmen”, skriver Granskningsnämnden. Programmens beskrivningar av att trollkonton i sociala medier var kopplade till SD:s kommunikationsavdelning var också sakligt framställda, enligt nämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.