En kvinna i en studio

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kulturminister Parisa Liljestrand (M) frågas ut i SVT:s 30 minuter. Foto: SVT

Ministern vill agera mot trollkonton: ”Utesluter inte lagstiftning”

Uppdaterad
Publicerad

Kulturministern vill stoppa trollkonton och utesluter inte lagstiftning, det säger Parisa Liljestrand (M) i SVT:s 30 minuter.

Enligt ministern pågår redan samtal mellan riksdagspartierna om hur problemet ska lösas.

– Det är helt uppenbart att något måste göras, säger hon.

TV4:s granskning av Sverigedemokraternas anonyma konton på sociala medier väckte i våras stor debatt när Kalla Fakta kunde koppla 23 anonyma konton till SD:s kommunikationsavdelning.

Liberalerna vill att regeringen utreder ett förbud mot anonyma konton, något som nu även Socialdemokraterna har ställt sig bakom. Nu svarar kulturminister Parisa Liljestrand på kraven:

– Det är helt uppenbart att något måste göras. Jag utesluter vare sig lagstiftning, en utredning eller att politiska partier kan enas om en annan lösning, säger hon och fortsätter:

– Det finns en pågående diskussion mellan partierna om hur man på bästa sätt ska hantera detta.

Ett demokratiskt problem

Parisa Liljestrand tar tydligt avstånd från användandet av anonyma konton och beskriver det som ett hot mot demokratin:

– Varken jag eller mitt parti står bakom anonyma konton. Det är ett sätt att undergräva demokratin genom vilseledande metoder som för folk bakom ljuset, säger hon.

Hon menar att politiska partier har en skyldighet att ha en öppenhet och transparens gentemot väljarna.

– Som politiska partier har vi ett ansvar att vara tydliga med var informationen kommer ifrån. Väljarna har rätt att veta vem som står bakom budskapen.

Kommer politisk påverkan via anonyma konton finnas under nästa valrörelse?

– Det kan jag inte svara på idag. Min förhoppning är att alla politiska partier kan enas om att så här jobbar vi inte i svensk demokrati.

Även Socialdemokraterna vill förbjuda trollkonton. Under torsdagskvällen kommenterade gruppledare Lena Hallengren (S) kulturministerns uttalande i ett mail till SVT:

”Vad väntar regeringen på? Alla vet att vi vill förbjuda anonyma trollkonton och sätta stopp för trollfabriker. Är det något som får kulturministern att tveka är det bara att ringa, men annars ser jag fram emot att det är slut på tvekandet och att det kommer ett lagstiftningsförslag från regeringen.”

Se hela intervjun med Parisa Liljestrand (M) här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.