Tvådelad bild. Till vänster: kvinna applicerar ansiktskräm. Till höger: kvinna applicerar läppstift.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Influerarna Moa Jönsson och Felicia Aveklew är överens om att reklam för avancerad hudvård inte är lämpligt för barn – men ser möjliga gråzoner med ett förbud. Foto: @moajoensson på Tiktok/ @feliciaaveklew på TikTok

Sminkreklam till barn kan förbjudas – så tycker influerarna

Publicerad

Socialministern Jakob Forssmed (KD) vill se ett förbud mot smink- och hudvårdsreklam till barn under 15 år, som bland annat finns på sociala medier.

– Jag tror kanske inte att sminket är problemet, säger influeraren Felicia Aveklew.

Socialministern är kritisk till hur barn i dag ”översköljs” av skeva skönhetsideal och reklam för smink och avancerade hudvårdsprodukter i sociala medier. Det kan få konsekvenser som till exempel sämre självkänsla och risk för ätstörningar, menar Jakob Forssmed (KD).

Förutom förbud mot sminkreklam till barn vill Forssmed att reklambilder där kroppar manipulerats ska märkas, något både Felicia Aveklew och Moa Jönsson tycker är rätt väg att gå.

– Jag tycker att det är en jätteviktig del i det hela, inte bara i reklamsyfte utan också i vanliga videos och bilder, säger Moa Jönsson.

Lagstiftning i Norge

Moa Jönsson anser att man borde gå i Norges fotspår, där det redan finns lagstiftning som rör märkning av retuscherade bilder.

– Det finns så himla mycket filter idag i sociala medier som jag tycker egentligen är den större boven än bara sminket, säger hon.

Felicia Aveklew håller med om att enbart sminket inte är det stora problemet. Hon har själv jobbat som skönhetsinfluerare sedan hon var 15 år gammal.

– Jag ser smink som ett utlopp för kreativitet. Något som förstärker ens personlighet och som man använder för att ha kul, säger hon.

”Ansvaret ligger inte endast hos influencers”

Både Felicia Aveklew och Moa Jönsson säger att deras reklamsamarbeten inte riktas till personer under 18 år.

Men på sociala medie-plattformar kan innehåll få spridning långt utanför den egna följarskaran vilket gör det svårt för influerare att veta exakt vilka som nås av videon, menar Moa Jönsson.

– Någonstans ligger ju också en del av ansvaret hos föräldrarna. Hela ansvaret ligger inte endast hos influencers i de frågorna tycker jag, säger hon.

Hör mer om hur Felicia Aveklew och Moa Jönsson tänker om förslaget i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.