Undvik fejkbiljetter: ”Kreditkort och ny ångerrätt”

Uppdaterad
Publicerad

Konserterna hopar sig, likaså gör fejkbiljetterna. Här är de bästa tipsen för att undvika att bli blåst under biljettköpet.

De vanliga biljetterna till Taylor Swifts Stockholmskonserter sålde slut på tre timmar, enligt Aftonbladet. Men långt innan konsertbiljetterna släpptes på tisdagen så pågick flertalet försök till att luras på andrahandsmarknaden.

Faktum är att det är säsong för fejkbiljetter.

– Jämför vi med föregående år är det ungefär samma mängd samtal som kommer in, men det sker alltid en ökning under våren och det är troligen för att det är fler konserter under vår och sommar, säger Katarina Luukkonen, vägledare på Konsumentverket, till SVT.

Tre tips vid biljettköp

Vid köp av konsertbiljetter finns det tre bra tips att ha i bakhuvudet. För det första: köp alltid av förstahandsförsäljaren.

– Ta inte det första valet som kommer upp när man söker på nätet, utan kika runt och läs villkoren, säger Katarina Luukkonen.

För det andra: granska utländska försäljare på nätet.

– Det poppar ofta upp utländska sajter som erbjuder fejkbiljetter. Det får vi ofta frågor om i vägledningen, säger Katarina Luukkonen och fortsätter med det tredje tipset:

– Betala med kreditkort. Skulle jag inte få mina biljetter kan jag vända mig till banken och göra en kortreklamation.

14 dagar ångerrätt

Hann du inte köpa Swift-biljetter, men vill gå? Då ska du tänka på detta.

– Det är inte olagligt i Sverige att sälja äkta andrahandsbiljetter, men den biljetten är ofta dyrare, säger Katarina Luukkonen.

Ska du köpa andrahand av en privatperson uppmanar hon att kolla upp vem personen är. Se till att ha ett skriftligt avtal och träffas gärna och genomför köpet i verkligheten.

Vad kan jag göra om jag redan köpt en biljett som jag misstänker är fejk?

– Kontakta arrangören, och få det bekräftat. Kontakta sedan säljaren och kräv en äkta biljett, och i andra hand kräv pengarna tillbaka, säger Katarina Luukkonen.

Även för misstänkta köp av fejkbiljetter på andrahandsmarknaden finns det hopp. Nyligen kom ett beslut från Allmänna reklamationsnämnden som ger köpare ångerrätt på andrahandsmarknaden i upp till 14 dagar. Detta gäller inte andrahandsköp av privatperson, utan endast i andra hand av företag.

FAKTA: ALLMÄNNA REKLAMATIONSNÄMNDEN

Förkortas ARN och är en myndighet som prövar konsumenttvister.

Konsumenten måste anmäla en tvist till myndigheten som därefter tar beslut om prövning.

ARN:s beslut är en rekommendation som majoriteten av företag följer.

Att få sin tvist prövad är avgiftsfritt.

KÄLLA: Allmänna reklamationsnämnden.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.