• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Författaren Håkan Nesser åtalas för grovt skattebrott – undanhöll miljoner från Skatteverket

Uppdaterad
Publicerad

Under tre års tid tog författaren Håkan Nesser tillsammans med en annan person ut nära 15 miljoner kronor från bolag i skatteparadiset Malta – utan att redovisa det för Skatteverket. Efter att Kulturnyheterna granskat Nessers bolagsupplägg åtalades han för grovt skattebrott. Nu börjar rättegången.

Håkan Nessers bolag i lågskattelandet Malta avslöjades 2018 och visade hur stora belopp förts från bolagen i Malta till Sverige under flera års tid.

2018 svarade Nesser att han upprättat bolagen medan han bodde utomlands för att det var ekonomiskt fördelaktigt, och att han inte kände till att några fel begåtts.

Rättegången mot Håkan Nesser

”Jag är usel på ekonomi. Andra sköter det åt mig. Vilket naturligtvis inte innebär att jag går fri från moraliskt ansvar”, skrev han i ett mejl till SVT.

Utreddes och åtalades

Efter SVT:s granskning inledde Skatteverket en utredning om Håkan Nessers bolag och i november 2019 krävdes han och ytterligare en person på närmre åtta miljoner kronor i restskatt.

Sommaren 2022 åtalades Nesser och en annan person för grovt skattebrott, och hans affärsrådgivare för medhjälp till grovt skattebrott, då denne bistått i deklarationerna.

Nesser åtalas för halva beloppet och den andra personen för den andra hälften.

Anne-Charlotte Boo, åklagare vid Ekobrottsmyndigheten, säger att det saknar betydelse om Nesser anlitat någon annan för att sköta sina deklarationer.

– De åtalade har ett långtgående ansvar för att lämna in korrekta uppgifter till Skatteverket, som de är skyldiga att kontrollera själva.

Nekar till brott

Håkan Nesser nekar till brott, och säger i förhör att både bolagen i Malta och utdelningarna till Sverige gjorts på inrådan av hans affärsrådgivare och att han helt saknat uppsåt att begå brott.

”Jag har inga kommentarer förrän förhandlingarna är över. Jo, förresten, en: Vi är oskyldiga!”, skriver Håkan Nesser i ett mejl till SVT.

Även affärsrådgivaren nekar till brott och kännedom om de miljonbelopp som förts över till Sverige.

Åklagaren menar att samtliga åtalade känt till att bolagen i Malta varit aktiva och att stora utdelningar har gjorts.

– Årsredovisningar har undertecknats, utdelningar har gjorts och pengarna har gått in på svenska konton. Detta kan inte ha undgått någon av de inblandade, säger hon till SVT.

SVT har sökt affärsrådgivaren.

Stjärnförfattaren hittades i Paradisläckan

• Uppgifterna om Håkan Nessers två bolag i lågskattelandet Malta kom från en av de största läckorna av konfidentiella ekonomiska uppgifter på senare år: Paradisläckan, som uppstod 2017.

• Paradisläckan, eller Paradise Papers, består av 13,4 miljoner dokument från två juristbyråer samt bolagsregister i 19 av världens skatteparadis och slutna territorier. I läckan fanns drygt 2000 svenskar.

• Läckan kom först den tyska dagstidningen Süddeutsche Zeitung till del. Dokumenten delades sedan med det internationella journalistnätverket ICIJ, International Consortium of Investigative Journalists, som tillsammans med 382 journalister från 67 länder har granskat innehållet.

• Tre svenska redaktioner var en del av samarbetet. Uppdrag granskning, SVT Nyheter och nyhetsbyrån TT.

• Datan består av handlingar som rör 180 olika länder. Det handlar bland annat om bolagshandlingar, passkopior och e-post. Informationen i dokumenten spänner över nästan 70 år, 1950 till 2016.

• De flesta av de läckta dokumenten kommer från juristbyrån Appleby som har kontor i flera av världens skatteparadis. Förutom Appleby har även dokument läckt från en annan juristbyrå – Asiaciti Trust i Singapore.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rättegången mot Håkan Nesser

Mer i ämnet