Saltivka i norra Charkiv och konstnären Mykola Ridnyi

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Konstnären Mykola Ridnye berättar att Saltivka är obeboeligt numera. Foto: Mykola Ridnyi/SVT

Han gör konst från Ukrainas spökstäder: ”Lämpar sig inte för boende längre”

Publicerad

Efter Rysslands fullskaliga invasion har Mykola Ridnye likt många andra konstnärer lämnat Ukraina. Men hans konst handlar alltid om kriget. Nu är han aktuell på Kievs konstbiennal som öppnar i Berlin i helgen.

– Det första året efter Rysslands fullskaliga invasion gick det inte att göra konst. Allt handlade om att överleva. Sedan började jag göra konst igen, men då blev konsten mer tillbakablickande och handlade om hur livet var innan kriget.

Mykola Ridnyi föddes i Ukraina 1985. I filmen The District återbesöker han sina barndomskvarter, en sovstad enligt sovjetisk modell i utkanten av miljonstaden Charkiv. Nu säger han att det inte går att bo i Saltivka längre: Charkiv är ett symboliskt viktigt mål för Ryssland och därmed utsatt för ständiga attacker.

Kriget i Ukraina

Sovstaden har blivit en spökstad

– När du sett krigets förödelse är det bara minnet av hur platsen en gång såg ut som lever kvar. Det saknar helt koppling till verkligheten. Området har gått sönder, det lämpar sig inte för boende längre. Spåren av liv och sociala aktiviteter får det att likna en spökstad.

Tidigare har Ukrainas kulturdepartement beviljat utresetillstånd till vissa manliga konstnärer för att genom till exempel utställningar bedriva krig på den kulturella fronten och bilda internationell opinion. Men striderna kräver allt fler vid fronten och Mykola Ridnye säger att det nu är för sent att lämna landet. Han själv gjorde det 2022, men har också kollegor som valt att stanna.

– De tycker att det är viktigt att stanna i smärtan och i den smärtsamma verkligheten. De vill reflektera kring smärtan och på något sätt implementera den i konsten.

Vill berätta om situationen i Ukraina

Själv känner han helt annorlunda.

– Om jag hade stannat kvar skulle jag aldrig någonsin kunna göra någon konst igen. Och vi som har lämnat landet har helt andra möjligheter att prata om Ukraina, och om Europa. Den ryska aggressionen är ju farlig för hela Europa.

Kievbiennalen

  • Kievbiennalen startade år 2015 efter Maidanrevolutionen och just nu pågår den femte upplagan. För första gången har den ägt rum i flera olika europeiska städer.
  • Upplagor av biennalen har redan hållits i Antwerpen, Lublin, Warsawa, Wien, Uzjhorod, Ivano-Frankivsk och Kiev. Nu kommer biennalen till Berlin där den öppnar den 24 februari och pågår på olika gallerier till och med juni.
  • Fler än 50 konstnärer har ställt ut på den senaste upplagan. Däribland kollektivet De Ne De, Nikita Kadan, Roman Khimei och Yarema Malashchuk.
  • Kievbiennalen finansieras av bland annat bidrag från EU och USA och organiseras av Kievs Visual Culture Research Center.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet