• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Skelleftehamn och Örviken i Skellefteå kommun, Västerbottens län. Det brinner i ett industriområde med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Västerbotten.

Förintelseöverlevares berättelser samlas i ny podcast

Uppdaterad
Publicerad

Över 70 år har gått sedan andra världskriget och de som kan vittna om förintelsen blir allt färre. Inför Förintelsens minnesdag på lördag står överlevarnas vittnesmål i centrum, och förutom alla skildringar i bokform finns nu också podden Överlevarna som görs av journalisten Bernt Hermele.  

Journalisten och poddmakaren Bernt Hermele reser runt och samlar in berättelser från lägren och flykten undan antisemitism och förintelse. Hans arbete är som en gigantisk kartläggning av en berättelse som ständigt behöver upprepas.

– Det handlar om överlevnad och om fascism – alla de saker som vi behöver diskutera idag. Så det här är ett bidrag till den debatten, säger han:

– Uppgiften är också att göra dessa människor hörda, många av dem är redan det, andra inte.

Varje historia är unik

Kulturnyheterna följer med på inspelning hemma hos förintelseöverlevaren Gerold Propper – en snart 90-årig målare född i Wien. Med sig på resan har journalisten Bernt Hermele fotografen Cato Lein.

– De bär på traumatiska upplever, men samtidigt har de styrka och humor… och alla historier är olika varandra, säger Cato Lein.

Överlevarnas berättelser står i centrum inför minnesdagen den 27 januari, och bland de skildringar som nu kommer finns en seriebok med text av Jessica Bab Bonde.

– Ambitionen är att nå fram till målgrupper som kanske inte läser så mycket: barn och ungdomar, säger hon.

Viktigt att föra vidare vittnesmål

Vittneslitteratur är ett begrepp som går tillbaka till 70-talet och författaren och fredspristagaren Elie Wiesel. Det ohyggliga har skildrats av såväl litteraturpristagaren Imre Kertez som Hedi Fried här i Sverige, för att nämna några.

Men tiden går och allt färre kan idag vittna, samtidigt som faktaresistens och förnekelse hotar.

– Vi måste börja axla ansvaret att förmedla vittesmålen vidare. Att prata om empati och demokratiska värderingar är viktigt för att de utgör ett vaccin mot att det kan hända igen, säger Bernt Hermele.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.