Den Nobelprisbelönade tyske författaren Günter Grass dog på måndagen, 87 år gammal. Grass förläggare, Gunnar Nirstedt på Bonniers, minns ett litterärt unikum.
– Han är en av efterkrigstidens viktigaste tyska författare och poeter, säger han.
Grass författarskap kännetecknas av en ”berättarglädje och politisk aktivism”, menar Nirstedt. Inte bara för romandebuten ”Blecktrumman”, som blev Günter Grass mest kända verk.
– Min egen favorit är ”En invecklad historia”, det är en stor rundmålning av det tyska efterkrigssamhället. Grass har sin grund i anekdoten och skrönan. Det parat med hans stora samhällsengagemang är det jag kommer att minnas, fortsätter Gunnar Nirstedt.
”Köttigt”
Grass litteratur kännetecknas av ”en köttighet”, säger journalisten och författaren Göran Greider.
–Det är mycket kropp och otroliga historier. Man känner att han är en författare med ett grimaserande ansikte. Det är satiriskt, köttigt och samtidigt episkt.
Greider beskriver Günther Grass som en av de verkligt stora tyska samvetena, som skrev om det tyska kollektiva minnet.
– Man känner att det handlar om ett stort trauma hela tiden, nämligen Tyskland och Tysklands öde under 50 år. I den meningen var han en samvetsröst, samtidigt som han var en stor berättare.
Magnetisk personlighet
Den politiske och ofta moraliskt stridbare författaren var en stark röst i den tyska samtidsdebatten, och lånade under flera års tid ut sin starka personlighet till gagn för den tyska socialdemokratin. Svante Weyler, förläggare och tidigare korrespondent för SR i Tyskland, minns en författare med ett ojämnt författarskap men med otrolig närvaro.
– Günter Grass var en otrolig uppläsare. Live gick det inte att avgöra om verket var bra eller dåligt: hans sätt att läsa var helt magnifikt, även privat. Han ställde ifrån sig sitt rödvinsglas, tände den karaktäristiska pipan och strålade, säger Weyler, som rekommenderar romanen ”Hundår” från 1965 för att förstå det politiska drivet hos författaren.
Vid sidan om socialdemokratin engagerade sig Grass även i freds- HBTQ- och miljörörelserna i sina roller som författare, debattör och konstnär.
Kontroversiell röst
Hans många ställningstaganden var inte alltid okontroversiella. Ett Tyskland i efterkrigstid och förhållandet mellan tyskarna och nazismen är återkommande teman i Günter Grass författarskap. Efter att i en livstid kritiserat landets skuld efter nazismen, visade det sig att han själv varit medlem i SS.
– När han kom ut med sin självbiografiska bok ”När man skalar lök” 2006, avslöjade han att han varit pojksoldat under kriget. Det blev det en stor händelse i Tyskland, säger Gunnar Nirstedt.
Efter att hans dikt ”Was gesagt werden muss” (”Det som måste sägas” ) publicerades i Süddeutsche Zeitung 2012, tog diskussionerna om Grass fart på nytt. I dikten utmålar Grass Israel som ett större kärnvapenhot mot världsfreden än Iran, och menar att Tyskland borde sluta med exporten av U-båtar till landet. Grass förklarades persona non grata i landet av inrikesminister Eli Yishai efteråt.
– Han sa en gång att ”Hade jag inte skrivit den kritiken i diktform hade ingen brytt sig”, och hade kanske rätt i det. Det var en ganska dålig dikt med enkla synpunkter. Men det är ett tecken på hans betydelse att det väckte så stor uppmärksamhet. Jag kan sörja att ingen kommer att kunna inta den här politiska positionen på nytt, jag råkar tycka det är utmärkt med författare som tar ställning, säger Svante Weyler.