Gabriel Odenhammar och en bild ur julkalendern ”Sunes jul” 1991. SVT

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gabriel Odenhammar vill att branschen inför förändringar för barnskådespelare: ”Det hade jag behövt”. Foto: Isabella Rådegård/Roman Kaczmar Roka/SVT

Han vill se bättre stöd för barnskådespelare: ”Behövs när telefonen slutar ringa”

Uppdaterad
Publicerad

Gabriel Odenhammar gjorde sig känd som rolig lillebror i filmerna och tv-serierna om familjen Andersson och familjen Svensson som barn. Nu manar han branschen att ta större ansvar för barnskådespelare. 

Metoo-rörelsen 2017 började med vittnesmål om sexuella övergrepp i filmbranschen.

En åtgärd som följde är att det nu ofta finns en intimitetskoordinator på plats under filminspelningar – en person som har ansvar för att övervaka och ta ansvar för att sexscener genomförs på att ansvarsfullt sätt. 

”Dags för barnkoordinator”

Nu vill den tidigare barnskådespelaren Gabriel Odenhammar att något motsvarande införs för att tillvarata barnskådespelares rättigheter och välmående.

 – Metoo gav oss intimitetskoordinatorn, nu är det dags för en barnkoordinator. 

Odenhammar spelade både Sunes lillebror Håkan och Max i ”Svensson Svensson” på 90-talet. Han berättar att barnskådespelare ofta hamnar i en märklig sits när man hoppar mellan ett vanligt barnliv med skola och vänner och filminspelningar, till ett där man jobbar och behandlas mer som en vuxen.

”Fick inget stöd”

Han vill framförallt se att filmbolagen tar ansvar för barnen när inspelningen är över. 

– När jag själv gick från att vara någon som var behövd och eftertraktad som barnskådis, till att en dag bli vuxen och telefonen slutade ringa, hade jag behövt helt annat stöd än det jag fick. Nämligen ingenting, säger han.

Eva Hamilton är ordförande för branschorganisationen Film & TV-producenterna och säger att alla seriösa aktörer har personer på plats särskilt för barnens skull.

– Man utser någon som man i branschen kallar en guvernant, någon som har ansvar, ser till att de gör läxor och engagerar lärare om de missar skolan, säger hon.

Tvingande åtgärd?

Hon håller däremot med Gabriel Odenhammar om att det kan behövas åtgärder för vad som händer när studiolamporna slocknat:

– Seriösa producenter som är vana att göra barnfilm, och SVT:s barnavdelning, är ofta med inför inspelning och har samtal med föräldrar. Men här skulle jag kunna tänka mig att man skulle kunna ha någon mer tvingande åtgärd – så att producenter som inte tänker i de banorna börjar göra det, säger Eva Hamilton.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.