Det var under fredagen som Svenska Dagbladet rapporterade om att Peter Handke, Nobelpristagare i litteratur 2019, så sent som 2014 inte velat kalla folkmordet i Srebrenica för just ett folkmord. Dessutom återaktualiserades en intervju från 2011 i den tyska tidningen Ketzerbriefe, där han ifrågasatte om 8000 människor verkligen dödats på orten.
I intervjun från 2011 säger han också att han inte ”tror ett ord” på det som organisationen Sreberenicas mödrar, som representerar de överlevande, säger. ”Hade jag varit mor, hade jag sörjt ensam”, säger han och menar att Srebrenicas mödrar bara är en ”billig imitation” av den argentinska organisationen Madres de la Plaza de mayo.
Beklagar sitt ordval
I ett mejl till Kulturnyheterna från Svenska Akademiens ständige sekreterare Mats Malm bifogar Malm ett uttalande från Peter Handke. Där tar Handke helt avstånd från citaten i Ketzerbriefe.
”Jag har inte läst igenom intervjun och inte godkänt den. Den speglar inte min uppfattning. Jag kan heller inte föreställa mig att jag sagt dessa meningar så som de är formulerade. För mig gäller det som jag har skrivit. Jag varken har eller vill tillägga något till det. 2006 har jag skrivit: När det gäller Srebrenica handlar det om det värsta 'brott mot mänskligheten' som begåtts i Europa sedan kriget”, skriver Handke och fortsätter:
”Jag vill tillägga: Självklart har ett oändligt lidande uppstått genom folkmordet, vilket jag aldrig förnekat. Ett lidande som inte kan utplånas av något. Jag beklagar om det jag sagt har förmedlat något annat.”
Sedan det tillkännagavs att Peter Handke tilldelas 2019 års Nobelpris i litteratur har kritik riktats mot Svenska Akademien. Amerikanska PEN och Srebrenicas mödrar är två organisationer som protesterat mot Akademiens val av pristagare och invånare i Kosovos huvudstad Pristina har demonstrerat utanför Sveriges ambassad.