Nästan 70 journalister har mördats i direkt samband med sin yrkesutövning 2015, och ytterligare 40 dödsfall utreds. De senaste tio åren har fler än 700 dött. Reportrar utan gränser menar att situationen för det fria ordet är så allvarlig att FN måste agera – och har vädjat till säkerhetsrådet att införa ett journalistiskt sändebud som prioriterar journalisters säkerhet.
Ett förslag som SVT:s vd Hanna Stjärne nu ställer sig bakom – och ser en möjlighet för regeringen att agera när Sverige på tisdagen valdes in i säkerhetsrådet.
– Nu har Sverige en unik chans att verkligen ta den här frågan på allvar – med platsen i säkerhetsrådet så kan Sverige också driva frågor om journalisters säkerhet, säger Hanna Stjärne till Kulturnyheterna.
Allvarligt läge
Tidigare har även Sveriges Radios vd Cilla Bänkö ställt sig bakom förslaget. Tanken är att ett sändebud skulle kunna samla frågorna kring journalisters säkerhet, och betona allvaret i den internationella politiken.
– I Sverige firar vi i år att vi haft pressfrihet i 250 år. Det här skulle kunna vara ett sätt för regeringen att få upp den här frågan på en internationell agenda, säger Stjärne.
– Journalister ska faktiskt inte behöva bli mördade för att de gör sitt jobb.
Hoten mot journalister ökar även i Sverige. En ny undersökning av Sveriges Radio och Tidningsutgivarna visade att en tredjedel av Sveriges journalister hotats under de senaste 12 månaderna, och att kvinnor var särskilt utsatta.
Fängslas och attackeras
I våras attackerades SR-korrespondenten Maria Persson Löfgren på en reportageresa i den ryska delstaten Ingujisen. 2014 mördades Nils Horner i Afghanistan. I snart 15 års tid har Dawit Isaak suttit fängslad utan rättegång i Eritrea. Situationen för journalistiken medför ett ansvar för Sveriges regering, menar Stjärne.
– Sverige måste hela tiden verka för svenska journalister möjlighet att arbeta. Det kan gälla Dawit Isaak, eller medarbetare på Sveriges Television som vill granska frågor som rör sig över landgränserna, säger Hanna Stjärne.
– Sverige har nu en möjlighet som man inte haft tidigare, med platsen i säkerhetsrådet kan man faktiskt föra upp den här sortens frågor också på en internationell agenda.