Vilka titlar ser Johan Scheele själv fram emot? Få svaret i klippet.
– Bokvåren är ju spännande, för det är lite bubblarnas årstid. Mycket stora utgivningar samlas annars kring bokmässan under hösten och inför jul. Men det gör det ju också spännande. Fjolårets succéroman, Augustprisvinnande ”Detaljer” av Ia Genberg, var ju en typisk januariutgivning, säger Johan Scheéle.
En trend som Scheéle ser är den fortsatta kvinnodominansen i litteraturvärlden. Av vårens 70 debutanter är 52 kvinnor och 18 män.
– Det har ju länge larmats om att unga män inte läser i någon större utsträckning så frågan är om vi kan räkna med att de ska skriva böcker. Annars är väl det deppigare argumentet att kultur, och kanske framförallt litteratur, tappat allt mer när det kommer till status och ekonomi. Och då vill killar inte pyssla med sånt. Trist.
Mer översatt ukrainsk litteratur
Under våren 2022 ökade efterfrågan av ukrainsk litteratur med anledning av Rysslands invasion av landet. Dock fanns få författare översatta, men det blir det ändring på i vår.
– Generellt kan man ju säga att bokbranschen går i takt med tiden, med ungefär ett års eftersläpning på grund av översättningar. Innan kriget hade det bara översatts en handfull romaner de senaste decennierna. Men i vår kommer det några romaner och diktsamlingar från Ukraina. En av de mest omtalade är ”Grå bin”, av Andrej Kurkov, ordförande i Ukrainska PEN som skriver på ryska. Även hans krigsdagböcker kommer.
Johan Scheeles urval av titlar att se fram emot i vår
Judith Hermann – Hemma (Weyler förlag, januari)
Johanna Frid – Haralds mamma (Albert Bonniers förlag, april)
Andrev Walden – Jävla karlar (Polaris, april)
Karl Ove Knausgård – Evigt liv (Norstedts, april)
Andrej Kurkov – Grå bin (Natur och kultur, mars)
Andrej Kurkov – Dagbok från en invasion (Natur och kultur, Januari)
Louise Glück – Marigold och Rose (Ramus, januari)
Abdulrazak Gurnah – Vid havet, Albert Bonniers förlag, januari)
Annie Ernaux – Skammen (Norstedts, april)