Anstalten Hall utanför Södertälje Foto: TT

Här är de mest lånade böckerna på Sveriges tyngsta anstalter

Uppdaterad
Publicerad

Följ fucking order – Ann Törnkvists bok om Södertäljemaffian – är den mest utlånade boken på både Hall- och Kumlaanstalten. Men med på topplistan finns även böcker om träning och tanketydning.

Böcker om grova brott – det är vad internerna på Kumlaanstalten och Hallanstalten är mest intresserade av att läsa. Det visar siffrorna från Dagens juridik som tagit fram statistik över de mest utlånade biblioteksböckerna på anstalterna där de som döms till långa fängelsestraff hamnar.

Följ fucking order av journalisten Ann Törnkvist handlar om Södertäljenätverket och är nummer ett på listan på båda riksanstalterna.

– Jag är inte det minsta förvånad, säger Ann Törnkvist som tror att alla vill läsa om ”sin egen bransch”.

”Vore kul om de hörde av sig”

– Alla gillar väl att läsa om sig själv? Det vore kul om folk hörde av sig om vad de tycker att jag borde ha tittat närmare på, säger Ann Törnkvist.

Törnkvist säger att hon blir glad varje gång någon läser hennes bok, oavsett vem det är.

– För att den krävde nästan fem år av mitt liv, ansenliga summor pengar från min egen sida och dödshot med fucking mera. Att den blir läst betyder ju att all möda var värt det. Sen tycker jag att bokens fokus på brottsoffer är viktigt – man kan ju hoppas att en del personer som sitter i fängelse får en påminnelse om vilket lidande de har ställt till med, säger hon.

”Utmärkt att man vill bygga relationer”

Efter Ann Törnkvists reportagebok på listans förstaplats kommer böcker som den australiska klassikern Shantaram och Jakten på El Chapo – en historia om en av världens mest kända knarkkungar. Reportageboken Narconomics – konsten att driva en drogkartell, är nummer tre på topplistan på Hall, medan Paolo Robertos träningsböcker är populära på Kumla.

En något mer oväntad titel återfinns på plats nummer sju på Kumla, och det är Konsten att läsa tankar av Henrik Fexeus. Men författaren är glad över att hamna högt på listan.

– Det låter väl alldeles utmärkt att man inser att det är bra att bygga lite goda relationer med människor i sin omgivning istället för att göra det man gjort för att hamna där. Det är ändå det jag skriver om, säger han.

Känner du någon oro över att interner kan låna boken för att de vill lära sig läsa tankar i oärligt syfte?

– Så kan det ju vara. På Kumla sitter det en hel del människor som har ett psykopatiskt beteende och då kanske man vill lära sig att få övertag över andra människor, till exempel personalen – att kunna genomskåda dem. Men det gör ingenting om de har det uppsåtet för teknikerna som jag skriver om i min bok är ganska svåra att missbruka, säger Henrik Fexeus och fortsätter:

– Börjar man använda dem så kommer man få ett resultat som är gynnsamt både för en själv men också för ens omgivning, vare sig man vill eller inte.

Se hela listan nedan

De mest lånade böckerna på Hall och Kumla

Kumla:

#1 Följ fucking order / Ann Törnkvist

#2 Shantaram / Gregory David Roberts

#3 Träna en kvart om dagen med Paolo Roberto

#4 Koranens budskap

#5 De kallar mig Solvallamördaren / Janne Raninen

#6 Nätverket. Södertäljemaffians uppgång och fall / Baris Kayhan

#7 Konsten att läsa tankar / Henrik Fexeus

#8 Svensk maffia / Lasse Wierup och Matti Larsson

#9 Svensk maffia – fortsättningen / Lasse Wierup och Matti Larsson

#10 Sibirisk uppfostran / Nicholas Lillin

Hall:

1# Följ fucking order / Ann Törnkvist

2# Jakten på El Chapo / Andrew Hogan

3# Narconomics – konsten att driva en drogkartell / Tom Wainwright

4# Kejsaren / Dan Buthler

5# De kallar mig Solvallamördaren / Janne Raninen

6# Nätverket. Södertäljemaffians uppgång och fall / Baris Kayhan

7# Brotten som skakade Sverige / Martin Borg

8# Sveriges farligaste man / Ola Brising och Daniel Fridell

9# Spelet är spelet / Leo Carmona

10# Farsi-English/English-Farsi

Källa: Dagens juridik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.