Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Professor Stephanie Burt undervisar i Taylor Swift på Harvard University (Harvard-studenterna i bild tar examen i filosofi). Foto: Steven Senne/TT/SVT

Här är Harvardprofessorn som undervisar i Taylor Swift

Publicerad

Om det finns en Taylor Swift-reporter är det väl på tiden att det även finns som kurs på universitetet? Det tyckte Harvardprofessorn Stephanie Burt.

– Hennes musik förtjänar att analyseras, precis som all konst som berör en så här djupt, säger Stephanie Burt.

Varje måndag och onsdag träffar professor Stephanie Burt sina elever för att diskutera Taylor Swift, litteratur och samhälle. Det var stort intresse när kursen annonserades, och i dag undervisar Stephanie Burt över 200 elever i ämnet.

– Taylor Swift är en person som råkar verka i en genre som vi antar inte behöver analyseras, säger Stephanie Burt.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

Pratar om hur låtarna kommenterar livet

Så hon tog saken i egna händer och satte upp en läroplan som både består i att tolka texter utifrån musiken och samhället.

– Vi pratar om hur låtarna är uppbyggda, men sedan pratar vi också om hur de kommenterar verkliga livet, till exempel på patriarkatet, hetero-pessimism, säger Stephanie Burt.

Vill öka intresset för annat skrivande

På pappret är kursen i Engelska, men genom att utgå från artisten och hennes låtskrivande hoppas Stephanie Burt kunna öka intresset även för annat slags skrivande. Hon jämför till exempel Taylor Swift-låten ”Fearless” med William Wordsworth-dikten ”Tintern Abbey” från 1798.

– Det finns massor av litterära konstformer. Det är böcker, det är poesi, det är teater, opera, musikal, och jag insåg att jag bryr mig lika mycket om Taylor som det andra jag undervisar i, säger Stephanie Burt.

Se Kulturnyheterna Special: Taylor Swift på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Taylor Swifts konserter i Stockholm

Mer i ämnet