Här är kulturjournalistens rollval inför omtalad Harry Potter-serie

Uppdaterad
Publicerad

Rykten om en ny Harry Potter-serie har tagit över internet, men kan det stämma att vi får se Hogwarts häxor och trollkarlar i ny tappning?

Allting började när två källor uppgav för tidningen Bloomberg att produktionsbolaget Warner bros vill göra Harry Potter i ny tappning, denna gång i form av en streamad serie som är tänkt att visas på HBO. Sedan fick ryktet eget liv och spreds snabbt i sociala medier.

Warner bros har inte bekräftat uppgifterna men på en pressträff den 12 april väntas produktionsbolaget dela fler detaljer.

”Fansen är väldigt beskyddande”

När kulturjournalisten Ayan Jamal tog del av informationen var hennes första reaktion ett litet skrik som snabbt följdes av att titta till Harry Potter-fansens mående.

– Det här är människor som är väldigt beskyddande av serien och de har mycket åsikter om hur man ska göra, om man ska göra någonting. Det är mycket oro i luften, säger hon.

Att döma av de uppgifter som sprids kommer serien vara uppbyggd så att de sju böckerna delas upp i sju säsonger.

– Det ger utrymme för att det ska bli mer matigt, säger Jamal och lyfter att ett av klagomålen på filmerna varit att det är svårt att göra böckerna rättvisa.

Kontroversiell författare – ”Tror många kommer se bortom Rowling”

Inte heller författaren J.K Rowling har bekräftat att en serie är på gång.

Rowling har flera gånger varit i blåsväder och kritiserats av Potter-fans för bland annat transfobi – vilket fått flera att bojkotta produkter kopplade till hennes namn. Ett exempel i närtid är tv-spelet ”Hogwarts legacy” som vissa spelare avstod från att köpa.

– I det här fallet tror jag ändå många kommer se bortom Rowling som person och i stället rikta in sig på serien. Om man nu ens kommer kolla, för många på nätet tänker också ”jag vill inte förstöra filmerna som redan finns”.

Men vilka kommer vi se i rollerna som rektorn Dumbledore, läraren Severus Snape och huvudtrion Harry, Ron och Hermione? I klippet ger Ayan Jamal sina gissningar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.