Countryartist

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Erika Jonsson nobbade USA, uppträder på Stockholm Pride. Foto: Maria Haglund/SVT

Här är svenska countrylåten som fick nej från Nashville

Uppdaterad
Publicerad

Stockholm Pride invigs med en countrykväll. En av artisterna är Erika Jonsson, som nobbade Nashville när hon inte fick släppa låten ”Rainbow cowgirl”.

– Det känns stort, det har varit en dröm sen jag var liten att spela på Pride, säger Erika Jonsson när SVT träffar henne i föräldrahemmet i Kil.

Att Pridefestivalen invigs med countrymusik i år känns extra stort menar hon, eftersom det visar på en utveckling i branschen. Countryscenen förknippas ofta med konservativa värderingar.

– Jag vet många som är öppet gay nu och som törs sjunga om det. Och jag gör det, jag sjunger inte om ”han” utan ”hon”. Så utvecklingen går framåt, säger Erika Jonsson.

– Där countryn härstammar ifrån, sydstaterna i USA, är det fortfarande superkonservativt, säger Erika Jonsson.

Producenten i Nashville: ”Du kommer bli bojkottad”

The New Yorker skriver att i Nashville, hjärtat av USA:s countryscen, pågår ett slags kulturkrig. Å ena sidan märks en progressiv rörelse mot större öppenhet och mångfald, å andra sidan präglas mycket av mainstream-industrin fortsatt av konservativa värderingar.

Erika Jonsson har personlig erfarenhet av industrin. År 2020 fick hon ett erbjudande från Nashville, men producenten ville inte släppa hennes låt ”Rainbow cowgirl”.

– ”Du kommer bli bojkottad innan du ens har börjat” sa producenten.

Så Erika Jonsson tackade blankt nej till karriären i Nashville. Och det gick ju bra ändå, hon är en av Sveriges mest bokade countryartister och har idag ett eget skivbolag.

I videon berättar hon vad som hände och sjunger låten som upplevdes som kontroversiell.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.