bild

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se artisterna repetera. Foto: Elizabeth Watson

Stockholm Pride invigs med countrykväll: ”Glädje och kärlek”

Uppdaterad
Publicerad

Countrymusiken förknippas ofta med konservativa värderingar, men de senaste åren märks en större mångfald i genren. Och nu invigs Stockholm Pride med en countrykväll.

– Det kommer vara glädje och kärlek, säger Joachim Richardsson, stationschef på radiokanalen Go country som arrangerar kvällen.

Countrymusiken är bred och mångfacetterad, men förknippas ofta med vit amerikansk arbetarklass och konservativa värderingar. Genren har sina rötter i södra och mellanvästra USA, i regioner som ofta har en hög andel konservativa väljare.

Men under senare år utmanas konventionerna av en ny generation countryartister. De sjunger om kärlek och relationer mellan män eller kvinnor, och blandar cowboy-mode med queer estetik. Pionjärer som Lil Nas X och Orville Peck är bara några namn som slagit igenom stort, vilket Kulturnyheterna tidigare rapporterat om.

Stockholm Pride 2024

– Det är glädjande att se att nu är även countryscenen tillgänglig för HBTQ+-personer, säger Michal Budryv, ordförande för Pride Stockholm.

”Musiken speglar samhällsutvecklingen”

I USA talas det om att det pågår ett kulturkrig inom countrymusiken. Det pågår två rörelser – å ena sidan mot större öppenhet och mångfald, å andra sidan mot mer konservatism och patriotism.

– Musiken speglar utvecklingen i samhället i stort. Så vi ser verkligen två strömningar, framför allt i USA men det kanske spiller över till Sverige också, säger Michal Budryv, ordförande för Pride Stockholm.

Därför är det symboliskt viktigt att Pride Stockholm nu invigs med countrymusik, menar han.

– Varje gång vi HBTQ+-personer får tillgång till en del av kulturen, en del av vardagslivet, som vi tidigare inte haft tillgång till på lika villkor... ja då är det ett steg framåt.

Några av Sveriges största countrystjärnor

Under kvällen kommer några av Sveriges största countrystjärnor ta plats på scen tillsammans med internationella artister. Bland annat kan man se Thyra, Erika Jonsson, Robin Bengtsson och Scott Scoville. Och så dyker en hemlig gäst upp.

– Så man kommer kunna få alla typer av country, både det gamla klassiska och det nya moderna. Jag tror att efter den här kvällen kommer Pride alltid vilja ha countrykväll, säger Joachim Richardsson, stationschef på Go country som anordnar kvällen.

I videon kan du se när Thyra och Scott Scoville repeterar inför kvällens konserter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2024

Mer i ämnet