4 unga sitter på en rad och sminkar sig till dragkings

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när dragkingen Liam Teasem lär ungdomar plockar fram sin inre king: ”Vi är här för att stanna” Foto: Alva Collin/SVT

Här får unga hitta sin inre dragking: ”Drag tillhör oss alla”

Uppdaterad
Publicerad

Hur blir man en dragking? Den konsten har Jenny Wellander Bergman, även känd som Liam Teasem, delat med sig av till vuxna som unga under Pride i Stockholm. Enligt henne har dragking-trenden kommit och gått i Sverige – och därför inte fått samma genomslag som draqueens.

– Jag tror vi måste kräva att bli tagna på allvar, säger Jenny Wellander Bergman.

Under Prideveckan i Stockholm har Jenny Wellander Bergman hållit två workshop, där hon delat med sig av sin expertis i att plocka fram ens inre king. Hon själv är känd under sin dragking-karaktär Liam Teasem, en av två karaktärer hon har tagit fram.

Även om hon vill se att dragking-kulturen får ett lyft i Sverige, vill hon inte heller fastna i konkurrens mellan uttrycken.

Stockholm Pride 2024

– Drag tillhör oss alla så jag tycker det ska sluta vara kings och queens och inbetweens, utan snarare bara vara dragartister.

Tipset för att hitta din inre king: ”Follow the fun”

Jenny har tre tips till alla dragkings, det första är ”follow the fun”, andra tipset är att våga leka och ha roligt med det och det tredje är att inte ge upp.

– Var inte så snabb med att döma dig själv när du börjar leka med det. Drag tar tid, att skapa en karaktär och att bygga upp en repertoar med nummer, säger Jenny Wellander Bergman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2024

Mer i ämnet