Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson i Prideparaden, SVT-reporter

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Det är politik i det här, man kan inte komma ifrån det”. Hör Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson som gick med i årets Prideparad. Foto: SVT

En halv miljon såg årets prideparad i Stockholm

Uppdaterad
Publicerad

Under lördagen gick höjdpunkten på Stockholm Pride av stapeln. Tusentals personer deltog i prideparaden som tog sig genom Stockholm från Norr Mälarstrand till Östermalms IP.

– Det här är viktigt, säger Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson som deltog i paraden.

Prideparaden avslutade traditionsenligt årets Stockholm Pride. Nästan en halv mil vandrade tåget och paraden pågick i tre timmar, strax efter klockan 16 var man framme i Östermalm.

Cirka en halv miljon människor kantade Stockholms gator under årets prideparad på lördagen, enligt Stockholm Prides uppskattningar. Polisen har inga beräkningar på antal åskådare. Ungefär 50 000 personer gick i själva paraden.

Stockholm Pride 2024

De främsta publikplatserna var längs Vasagatan och Kungsgatan upp till Hötorget, samt Stureplan och till Stadion.

– Det här är viktigt. Det är politik i det här, att man tar ställning till att alla är lika värda, att man har rätt att få leva som man vill och att kärleken får vara som den vill, säger Lars-Åke ”Babsan” Wilhelmsson som deltog i paraden.

Samtliga partiledare förutom Ebba Busch (KD) och Jimmie Åkesson (SD) deltog i årets parad. Sverigedemokraterna är inte välkomna på Stockholm Pride sedan 2014.

Flera evenemang i Stockholm under lördagen

Prideparaden var ett av tre större evenemang i Stockholm under lördagen. Här kan du läsa SVT:s guide kring vad som händer, vilka vägar som påverkas eller är avstängda och hur du ska tänka kring kollektivtrafiken för att ta dig runt i staden.

Enligt Stockholm Pride beräknar de antal åskådare genom att se på publikbilder och uppskatta antalet jämfört med när de senast räknade publiken.

SVT sände live under eftermiddagen, se hela sändningen i efterhand här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2024

Mer i ämnet