Bilder från Prideparaden i Stockholm 2023, Stockholm triathlon och cruising på Sveavägen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se kartan över var helgens evenemang i Stockholm kommer röra sig och när. Foto: Oscar Olsson/Jonas Ekströmer/Christine Olsson/TT

Guide: Flera evenemang i Stockholm under lördagen – detta händer

Uppdaterad
Publicerad

Prideparad, Triathlon och cruising på Sveavägen. På lördag går flera större evenemang av stapeln i Stockholm. Här kan du läsa var och när saker händer och hur ditt resande påverkas.

Stockholm Pride

Stockholm Pride Parade 2024 går lördagen den 3 augusti klockan 13:00. Starten kommer att ligga på Norr Mälarstrand för att sedan ta sig 4,5 kilometer genom stan till Östermalms IP.

Rutten går via följande vägar:

Stadshuset – Hantverkargatan – Stadshusbron – Tegelbacken – runt Rödbodtorget – Vasagatan – Kungsgatan – Sturegatan – Lidingövägen – Östermalms IP.

Stockholm Pride har paradutropare vid starten samt vid Stureplan som kommer att presentera alla ekipagen i ordning, för den som vill veta vilka det är som går.

De rekommenderade publikplatserna är längs Vasagatan och Kungsgatan upp till Hötorget, samt Stureplan till Stadion. Undvik Kungsgatan mellan Sveavägen och Birger Jarlsgatan på grund av vägarbete. Tillgänglighetsplatser finns vid Tegelbacken och vid Stureplan.

Mer information om Stockholm Pride och karta över paraden hittar du här.

Hör polisen om säkerhetsförberedelserna inför Stockholm Pride i helgen:

Till vänster: Publik under en prideparad. Till höger: poliskvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör polisen om säkerhetsförberedelserna inför Stockholm Pride i helgen. Foto: TT, SVT

Stockholm Triathlon

På lördag arrangeras Stockholm Triathlon med start vid Sjöhistoriska museet på Djurgården. Det kommer innebära att vissa gator är avstängda mellan 11:30-20:00.

Djurgårdsbrunnsvägen

Från korsningen Djurgårdsbrunnsvägen/Nobelgatan till korsningen Djurgårdsbrunnsvägen/Kaknäsvägen.

Kaknäsvägen

Från korsningen Djurgårdsbrunnsvägen/Kaknäsvägen fram till korsningen Kaknäsvägen/Lindarängsvägen.

Lindarängsvägen

Från korsningen Kaknäsvägen/Lindarängsvägen till korsningen Lindarängsvägen/Borgvägen.

Kaknästornet

Parkeringar samt vägen till och från Kaknästornet.

Boende som finns inom det avstängda området rekommenderas att undvika att köra bil just den dagen under pågående tävling. Går det inte att undvika kommer Stockholm Triathlon att se till att boende kommer in och ut från sina bostäder. Det kan ta längre tid än vanligt, och både in och utsläpp sker i norrgående riktning av säkerhetsskäl. Insläpp sker vid korsning Djurgårdsbrunnsvägen/Kaknäsvägen och utsläpp i korsning Lindarängsvägen/Tegeluddsvägen.

Mer information om Stockholm Triathlon.

Foto: Stockholm Triathlon

Stockholm Car Meet och cruising på Sveavägen

På lördag är det Stockholm Car Meet på Solvalla 9.30-15.30. Det innebär också traditionsenlig crusing på Sveavägen under eftermiddag och kväll. Men bilarna kan röra sig i flera delar av stan.

Mer information om Stockholm Car Meet.

Så påverkas bussar och resande i Stockholm

Många bussar kommer att ha omlagda eller kortare körvägar på lördag den 3 augusti och busstrafiken kommer att påverkas redan vid klockan 11 på förmiddagen.

Busslinjerna 1, 2, 3, 4, 6, 57, 67, 69 och 75 får förändrad trafik, men även andra busslinjer kan påverkas av trafikstörningar när många rör sig i stan och det uppstår bilköer i samband med evenemangen.

Resenärer i innerstan rekommenderas i första hand att åka med tunnelbana, pendeltåg eller pendelbåt. Tunnelbanan kör med förstärkt trafik på lördag, men det kan ändå bli trångt ombord.

Både Gröna och Röda linjen kör med långa tåg i stället för korta på lördagen. På Blå linjen kommer det att köra extrainsatta avgångar under dagen.

Pendeltågen och pendelbåtarna är enligt SL också ett bra alternativ för att ta sig fram genom innerstan. Den som ska till Djurgården kan resa med antingen pendelbåtslinje 80 från Nybroplan eller med Djurgårdsfärjan från Slussen.

Dagar när många reser till och från evenemang är det bra att vara så väl förberedd som möjligt – särskilt om man har en tid att passa, säger SL. De rekommenderar att man reser i lite extra god tid och att söka sin resa i förväg på sl.se eller i SL-appen.

Mer information om busstrafiken på lördag hittar du här.

Karta

Vägar och områden som påverkas av evenemangen i Stockholm:

Foto: SVT Grafik

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2024

Mer i ämnet