Böteslapparna för parkering i terräng femdubblades i Huddinge under 2024. Gunnar Norberg, 76, var en av dem som fick en gul lapp.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Från Kiruna i norr till Orust i söder undrar man vad Huddinge kommun håller på med”, säger Gunnar Norberg, 76, om böteslapparna som delats ut. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Gunnar, 76, i Huddinge fick böter – två däck stod på grus

Uppdaterad
Publicerad

Under 2024 femdubblades böteslapparna för parkering i terräng i Huddinge kommun. Gunnar Norberg var en av dem som fick böter, trots att han parkerat på samma ställe i 40 år.

– Det är ju löjligt. Jag står inte i vägen för någon, säger han.

76-åriga Gunnar Norberg har parkerat på samma plats vid vägkanten utanför sitt hus i Huddinge i 40 års tid.

En tidig augustimorgon förra året upptäckte han plötsligt en gul lapp på vindrutan, något som Mitti uppmärksammade först. Han hade fått 1300 kronor i böter, för att två av hjulen stod på grus och inte på asfalten.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

– Det har aldrig varit något problem. Jag trodde att det var något fel först, säger Gunnar Norberg.

Femdubbelt med lappade bilar

Men han var inte ensam. Under 2024 femdubblades plötsligt böteslapparna för parkering i terräng i Huddinge kommun, från 209 stycken under 2023 till 1 014 året efter.

Nu reagerar inte bara de boende, utan även oppositionen i kommunen.

– Det här har pågått alldeles för länge. Det måste till ett direktstopp nu, säger Carl Otto Engberg, gruppledare för Liberalerna i Huddinge.

Vad hände egentligen med p-böterna i Huddinge förra året? Hör kommunalrådet i videon under.

Tvådelad bild. Vänster: person i kostym utomhus. Höger: person i skjorta vid hus.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Politikerna i Huddinge rasar mot de skyhöga bötesbeloppen som medborgarna fick betala förra året. Foto: Michelle Derblom Jobe/SVT

Vad gäller vid parkering i terräng?

  • Enligt Trafikförordningen (1998:1276) är det förbjudet att stanna eller parkera i terräng inom tättbebyggt område på allmän plats, såsom i diken, parker, planteringar, gräsytor eller grusytor vid sidan av väg.
  • Trafikförordningen gäller i hela Sverige.
  • Alla fyra däck vara inom gränsen för gatan, vägen eller andra parkeringsytor för att man inte ska riskera att få böter/felparkeringsavgift. Det räknas även som utanför om hälften av bilens däck står utanför gränsen.
  • Lagen tar inte hänsyn till om man ställer sig utanför en gata/väg/parkeringsyta för att ge andra fordon bättre möjlighet att passera.
  • Bilister förväntas känna till trafikförordningen. Kommunen behöver inte skylta om att ett visst område räknas som tättbebyggt område enligt trafikförordningen.

    Källa: Huddinge kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Nyheter från redaktionen i Flemingsberg

Mer i ämnet