Betty och Claudia besöker Pride House och står med regnbågsflaggor

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Betty och Claudia besökte Pride House under måndagen, och de tycker att årets tema är viktigt. Hör dem och Stockholm Prides ordförande berätta mer om festivalen i klippet. Foto: Sandra Tottie/SVT

Pride i Stockholm: Tanken bakom årets tema ”Starkare tillsammans”

Uppdaterad
Publicerad

Nu pyntas Stockholm i regnbågens färger när startskottet för årets pridefestival har gått. Firandet pågår i en vecka och i år är temat ”Starkare tillsammans”.

– Alla ska känna att dom har ett community bakom sig och att vi ställer upp för varandra, säger Stockholm Prides ordförande Michal Budryk.

Trots olikheter så kan man enas i kampen för sina rättigheter och ställa upp för varandra – det ska årets tema på Stockholm Pride symbolisera, menar Michal Budryk.

Men framförallt är Pride en vecka då HBTQ+ personer får stå i fokus.

Stockholm Pride 2024

– Vi får leva i en Pride-bubbla i en vecka, som vi ganska sällan får uppleva. Vi brukar leva våra liv förhållandevis ensamma, eftersom de flesta av oss är uppvuxna i hetronorma familjer. Här i Pride är vi normen för en gångs skull, säger Michal Budryk.

Nytt för i år för festivalen är onsdagens country-tema. Det är en musikgenre som sällan hörs i Pride-sammanhang, menar Michal Budryk.

– Vi vill utmana bilden om att Pride framförallt handlar om schlager. Dessutom tycker vi att det är ett sätt att nå ut till nya publikgrupper. Pride är inte bara en kulturfestival, det är också en mötesplats.

Väskförbud under festivalen

Till följd av den fortsatt höga terrorhotnivån så råder det väskförbud för de som besöker Pride House och Pride Park. Michal Budryk menar att de har ett tätt samarbete med polisen för att se till så att festivalen är en trygg plats att besöka.

– Vi arbetar väldigt nära polisen. Vi utbyter information så gått som dagligen och anpassar verksamheten utifrån de riktlinjer som vi får av polisen, säger han.

– Pride är en komplex insats, eftersom det händer saker över hela Stockholm. Vi jobbar hela veckan och paraden blir som ett crescendo på slutet, säger polisens presstalesperson Ola Österling till Dagens Nyheter.

Prideveckan pågår mellan den 29 juli till den 4 augusti, och avslutas med Prideparaden genom Stockholms gator på lördagen.

Till vänster: Publik under en prideparad. Till höger: poliskvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets Stockholm Pride är igång – hör polisen Annika Laestadius resonera hur de hanterar säkerheten när festivalen för första gången går när det råder förhöjd terrorhotsnivå. Foto: TT, SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2024

Mer i ämnet