Till vänster: Publik under en prideparad. Till höger: poliskvinna

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Årets Stockholm Pride är igång – hör polisen Annika Laestadius resonera hur de hanterar säkerheten när festivalen för första gången går när det råder förhöjd terrorhotsnivå. Foto: TT, SVT

Polisen om säkerheten inför Pridehelgen i Stockholm: ”Planerat väl”

Uppdaterad
Publicerad

Prideveckan är i full gång och tusentals personer förväntas delta i lördagens parad. Den förhöjda terrorhotsnivån har i år gjort säkerhetsarbetet extra viktigt – men polisen menar att besökare kan känna sig trygga.

– Jag anser att man absolut kan känna sig säker. Sen så har vi en hotbildsnivå fyra och behöver vara uppmärksamma på avvikande beteenden, säger polisens biträdande kommenderingschef Annika Laestadius.

I år är första gången som Pride arrangeras under terrorhotnivå fyra och polisen säger att de i vanlig ordning lagt kraft på säkerhetsarbetet inför festivalen.

– Vi känner oss väl förberedda och det finns ingen specifik hotbild mot Pride, säger Annika Laestadius, biträdande kommenderingschef och lokalpolisområdeschef för Södermalm.

Stockholm Pride 2024

Trots att det är mycket som händer på olika platser runtomkring Stockholm under Prideveckan så gör det inte evenemanget svårare att hantera ur ett säkerhetsperspektiv, menar Annika Laestadius. En anledning till det är att polisen är vana med Stockholm Pride.

– Pride är ett återkommande evenemang som vi har planerat väl tillsammans med en proffsig arrangör och en god samverkan med staden. Så på så sätt tycker jag att det är ett evenemang som är ganska enkelt att hantera, säger Annika Laestadius.

Paraden en utmaning för framkomligheten

Utmaningen för polisen är att Pride är ett stort evenemang med väldigt mycket folk vilket kan ställa till det för framkomligheten.

– Vi jobbar mycket för att förenkla framkomligheten. Men det är ju också väldigt positivt. Vi vill ju att det ska vara mycket folk i rörelse, säger Annika Laestadius.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Stockholm Pride 2024

Mer i ämnet