I samband med att den medeltida Botkyrka kyrka renoveras har flera fynd gjorts men det kanske mest historiska är en okänd gravkammare, en krypta, med kvarlevor från sju personer.
– Det är en väldigt gediget byggd krypta. Vi var lite oroliga för rasrisk men det är fantastiskt välbyggda konstruktioner, säger Emma Sjöling som varit med och upptäckt gravkammaren.
Eftersom Emma och hennes kollega är experter på ben kunde de ganska snabbt se att det sannolikt var en man och sex kvinnor.
Fick fram namn från kistplåtar
Förr var det vanligt att adliga personer begravdes i gravkammare. I Botkyrka kyrka, som har anor sen 1100-talet, tillkom kamrarna på 1600- och 1700-talet och byggdes då ner i golvet. Tidigt 1800-tal förbjöds dem och då tömdes alla förutom två. Det här är den sista med kvarlevor kvar.
Personer som begravdes under dessa århundranden, särskilt finare familjer, brukade ha kistplåtar. I det här fallet var det svårt att se vad som stod, men med lite bildbearbetning lyckades Emma få fram två namn. Sen kunde hon med hjälp av böcker från 1800-talet förstå vilken familj det rörde sig om.
Första och enda kvinnan att bli adlad: ”Största stjärnan”
Familjen von Düben hade en gård i Riksten i Botkyrka, som fortfarande finns kvar. Far Joachim var riksråd och senare kansliråd och hade hög status, vilket behövdes för att begravas inne i kyrkan.
Han hade dessutom en faster som var högt uppsatt i kungliga hovet på 1600-talet. Hon hette Emerentia von Düben och var kammarjungfru för drottning Ulrika Eleonora. Emerentia var den första och enda svenska kvinnan som blev adlad.
– Släkten var på den tiden väldigt framstående, hon hade mycket att säga till om. Hon var liksom den största stjärnan.
Stängs på grund av gravfrid
Nu när efterforskningarna är klara ska kryptan förslutas igen – med ett 1,7 ton tungt stenblock. Anledningen är för att det råder gravfrid.
– Det känns som en fin tanke, att de får ligga här, säger Emma Sjöling.