Grupp människor sitter runt ett bord och spelar ett brädspel. De har anteckningsblock och tärningar framför sig. Några bär kläder med grafiska tryck och har olika knappar och accessoarer. En flaska vatten står på bordet, och spelmaterial finns utspritt. Atmosfären är avslappnad och social.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Med ett bra svärd slår man världen med häpnad, säger rollspelaren Toimi Derefalk. Hans lag ”Fantasisonar” vann SM-guld i ”Drakar och demoner” förra året. Se hur tävlingen går till i videon. Foto: Oscar Fries

Här avgörs SM i ”Drakar och demoner”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen avgjordes SM i rollspelet ”Drakar och demoner”, på en spelkongress i Stockholm.

– Man får gå in i en annan karaktär, släppa alla bekymmer och bara vara kreativ, säger spelaren Beatrice Erixon.

Under lördagen samlades rollspelsentusiaster från hela landet på Spelkongress 24.

– Jag tror det finns en vilja att lämna det digitala ibland och spela någonting analogt där man faktiskt träffar människor och skapar egna berättelser tillsammans, säger arrangören Fria Ligans vd Tomas Härenstam.

Rollspelen gör återkomst

Det svenska rollspelet ”Drakar och demoner” kom ut första gången 1982. Det går ut på att en spelledare guidar de övriga spelarna genom ett slags fantasyäventyr.

2023 gav Fria Ligan ut en nyutgåva av ”Drakar och demoner” som snabbt blev populär.

– Idag har rollspel, både i världen och i stort, gjort lite av en återkomst. Det var ju en stor grej på 80-talet när det kom, säger Tomas Härenstam.

Enligt honom har rollspel också fått en uppsving i Nordamerika de senaste åren. Mycket tack vare det amerikanska spelet ”Dungeons and dragons”, som bland annat känns igen från tv-serien ”Stranger things”.

Men hur tävlar man egentligen i rollspel? Se mer i videon längst upp.

En hand placeras över en spelplatta med en karta som visar en byggnad, omgiven av tärningar, marker, färgade pennor och andra spelrelaterade tillbehör. I bakgrunden syns en klocka och dryckesburkar. I det övre vänstra hörnet finns tre röda siffror ”3,2,1”.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Glöm inte bort att dricka vatten, säger rollspelaren Nora Kronander. Hör spelarnas bästa tips för att komma igång med rollspel i videon. Foto: Oscar Fries

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.