Aktuellts redaktörer hinner inte kontrollera om programmet har en jämn könsbalans. Här syns Jon Nilsson, programledare i Aktuellt. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT

Aktuellt-redaktionen: ”Vi har inte tid att räkna kön”

Uppdaterad
Publicerad

Redaktörer på Aktuellt har inte tid att räkna hur många kvinnor och män som är med i sändningen.

SVT:s program ska präglas av mångfald, har tv-jätten slagit fast.

Men mätinstrumenten finns inte på plats på nyhetsredaktionen.

Medier

Excelfiler var Aktuellts redskap – fram till för ett år sedan. Där fyllde redaktören i hur många män, kvinnor och personer som inte har nordisktklingande namn som fanns med i sändningen.

Men nu har nyhetsredaktionen lagt projektet på hyllan.

– Redaktörerna har inte tid att räkna så nyhetsledningen lade ner räkningen, förklarar Anders Sundkvist, planeringredaktör på Aktuellt.

”Vi var usla”

Det dåvarande målet – att minst 40 procent av gästerna i studion och intervjuade i inslagen skulle vara kvinnor – levde Aktuellt upp till. Det syns i exceldokumenten som Kulturnyheterna tagit del av.

Men ambitionen att 12 procent av de medverkande skulle ha annan bakgrund än svensk misslyckades.

– Vi var ganska usla på den biten, säger Anders Sundkvist.

Hur det ser ut idag, när Aktuellt inte räknar längre, har han ingen aning om.

– Jag tycker det var synd att vi slutade räkna, säger Anders Sundkvist.

Inför 2016 ligger en ambitiös mångfaldsplan med i planeringen. Då ska Aktuellt och Rapport inte bara ta hänsyn till kön och utländsk bakgrund, utan också trostillhörighet och funktionshinder.

– För all  journalistik som gör anspråk på att spegla samhället är mångfalden viktig. Men det handlar också om roller. En person som är funktionshindrad ska inte bara intervjuas om sitt funktionshinder, säger Helena Olsson, som är programbeställare på SVT.

Från bottennivå

I grannhuset på Gärdet har Sveriges Radios stora morgonprogram P1 morgon jobbat upp könsbalansen från bottennivå, berättar Klas Wolf-Watz som är chef för programmet.

– Siffrorna var så dåliga att vi skämdes. 73 procent av gästerna i programmet var män.

Nu har räkneprojektet pågått i 1,5 år och gett resultat. Idag ligger man ofta runt målet på 50-50 mellan män och kvinnor.

– Det hjälper verkligen att räkna. Men vi har sett att ju närmare deadline vi kommer desto större är sannolikheten att gästen blir en man, säger Klas Wolf-Watz.

Självklar balans

TV4 Nyheterna har genom åren räknat könsfördeling och mångfald, men sedan ett år tillbaka är det andra kriterier som mäts. Vilka vill nyhetschefen Anders Oxelström inte berätta.

”På arbetsledarnivå är dock diskussionen om balans en självklarhet i det dagliga arbetet”, skriver han i ett mejl till Kulturnyheterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Medier

Mer i ämnet