Förintelsemuseet kommer att ligga ovanför Bonniers konsthall. Foto: TT

Här öppnar Sveriges museum om Förintelsen

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges museum om Förintelsen har fått en hemvist i centrala Stockholm. Nästa sommar öppnar den första fysiska utställningen – som ska lyfta fram de överlevandes egna berättelser.

Nu står det klart att Sveriges museum om Förintelsen kommer att ligga i Glashuset på Torsgatan 19 i Stockholm, ovanför Bonniers konsthall. En digital programverksamhet drar i gång redan i juni i år och nästa sommar ska den första utställningen stå klar.

– Det känns fantastiskt att ha en fysisk plats där man kommer att kunna mötas i museet och runt frågorna. Glashuset är en jättefin plats för att kunna ha utställningar och program i, säger museets chef Katherine Hauptman.

Blir hemvist de första åren

Hösten 2021 gav regeringen i uppdrag till Statens historiska museer att inrätta och bygga upp Sveriges museum om Förintelsen, för att både bevara minnet och fördjupa kunskaperna om den tiden. En viktig del är de överlevandes livsberättelser, och den allra första utställningen kommer också att fokusera på dem.

– Man får se det här som en början. Då känns det så viktigt att lyfta de överlevandes perspektiv eftersom det inte finns så många kvar, säger Katherine Hauptman.

Glashuset blir hemvist för museet de kommande fem till åtta åren, medan man utvecklar en mer permanent verksamhet. Forum för levande historia har redan påbörjat insamlingen av föremål till en samling: bland annat vittnesmål, brevväxlingar, dagböcker, personliga berättelser, fotografier och föremål från den nazityska perioden 1933–1945. Var det slutliga museet ska ligga är inte bestämt än.

Nu ska lokalerna i Glashuset renoveras innan nästa års utställning kan ta form.

– Men innan dess kommer vi att bjuda in till olika programkvällar, från och med hösten. Jag ser verkligen fram emot det här, säger Katherine Hauptman.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.