Sofia Jannok är artist och aktivist för samers rättigheter. I Sverige! pratar hon med Fredrik Önnevall om en motfråga som hon längre drömt om att ställa till alla som undrar hur det är att vara same.
– Jag tycker att det är mer intressant att fråga: Hur är det att vara en del av ett kolonialt folk? Hur är det att gå omkring i ett område där varenda plats är på samiska men man kan inte uttala det? Och veta att man har stulit det här. Att man upprätthåller förtrycket bara genom sin egen vardag?
”Känns inte så bra”
Fredrik Önnevall, programledare, undrar hon någon gång har ställt den frågan till någon.
– Nej. Men jag kan ställa den nu, till dig! Hur känns det att vara en del av ett kolonialt folk?
– Det känns inte så bra, säger Fredrik Önnevall. Det känns som att... man får en stor sten på axlarna som man själv inte varit en del av. Men som man måste kollektivt bära runt på. Det kan kännas både orättvist och oinsatt ibland.
”Man har tagit samisk mark i anspråk”
Marie B Hagsgård är jurist och expert i Europarådets rådgivande kommitté för ramkonventionen om skydd för nationella minoriteter. Hon tycker att det på flera sätt är rimligt att tala om en kolonisation av samernas område, men att det beror på vad man lägger i ordet.
– Det är en evig diskussion om vem som var först, men innan Norge, Sverige, Finland och Rysslands gränser drogs var samerna där, säger hon.
Marie B Hagsgård berättar att svenska staten från 1600-talet och framåt uppmuntrade jordbrukskolonisation av norra Sverige. Det innebar att samer började trängas undan från sina traditionella marker. Senare har olika former av exploatering för vattenkraft, skogsbruk och gruvdrift tagit traditionell samisk mark i anspråk.
Sanningkommission
Regeringen och Sametinget vill se en sanningskommission som ska gå till botten med historiska övergrepp mot samer. Sametinget fick förra året anslag för att förankra en sådan process hos det samiska folket.
– Samer har utsatts för rasism genom historien, och utsätts än idag. Man vittnar även om en stor okunskap bland majoritetsbefolkningen om det samiska folket, deras livsvillkor, kultur och historia och rättigheter som urfolk. Sverige ska vara ett land fritt från rasism och det krävs insatser för att vi ska nå dit, sa dåvarande jämställdhetsminister Åsa Lindhagen (MP) vid tillkännagivandet i ett pressmeddelande från regeringen.
Vill du se hela intervjun med Sofia Jannok? Se kulturprogrammet Sverige! lördag klockan 19:00 i SVT1 eller redan nu på SVT Play.
Bakgrund
Sápmi är området som omfattar samernas historiska bosättningssområde, uppdelat över fyra länder: Norge, Sverige, Finland och Ryssland.
1977 erkände Sverige officiellt samerna som landets ursprungsfolk.
Sverige har upprepade gånger kritiserats av FN för att inte ta tillräcklig hänsyn till samers rättigheter.