Här vill man dubblera de svenska kulturfristäderna

Uppdaterad
Publicerad

I Sverige finns det i dag åtta kommuner som är fristäder för kulturskapare som på grund av hot och förtryck inte kan verka i sina hemländer. Nu vill Västra Götaland dubblera den siffran.

I Västra Götaland i dag är det enbart Göteborg som är fristad för kulturskapare. Fristadskonceptet innebär inte att musikern, konstnären eller författaren får asyl utan enbart att kommunen i två år, utan motkrav ger personen stöd och en trygg plats att verka med sin konst. 

I Göteborg är det för tillfället den palestinska rapparen Khaled Harara som tar del av fristadsprogrammet.

”Åkte i fängelse”

Khaled Harara fick genom sin politiska texter problem med regimen och lämnade Gaza för att via Danmark ta sig till Göteborg. 

– Jag försökte sluta. Den gången åkte jag i fängelse, nästa gång kanske de skjuter mig. Jag sa: ”Det kanske inte är värt min mors tårar”. Men jag kunde inte sluta. Så när jag kom från Gaza till Danmark 2013, bestämde jag mig för att börja ett nytt liv, säger Khaled Harara.

Började med Rushdie

Själva fristadskonceptet kom till efter fatwan mot Salman Rushdie då diskussionen om det solidariska ansvaret för kultur och yttrandefrihet tog fart och organisationen Icorn, som administrerar fristadskommuner runt om i världen, bildades. 

Sverige gav sig in i samarbetet med Icorn 1996 då Göteborg blev första kommunen att ta in en fristadsförfattare. Därefter har Stockholm, Uppsala, Växjö, Sigtuna, Jönköping, Skellefteå och region Skåne anslutit. 

Kan dubblera antalet kommuner

Det är flera kommuner i Sverige som har uppe frågan och närmar sig att bli fristäder. I Västra Götaland pågår en diskussion om att bli fristadsregion och i samband med ska också åtta nya kommuner undersöka möjligheten att gå med i Icorn. 

– Vi vill bli fristadsregionen för vi vet att på många ställen runt om på vår jord förföljs konstnärer, kulturarbetare och inte minst då författare för att de skriver något, yttrar något, som regimen inte accepterar eller tycker om. Och det kan innebära att de blir förföljda, torterade eller i värsta fall dödade, säger Alex Bergström (S) som är ordförande i Kulturnämnden i Västra Götalandsregionen.

Systemet har mött kritik

Men frågan har inte varit helt okontroversiell. I Helsingborg röstades förslaget ner med motivering att det är skyddsbehov och inte yrkestillhörighet som ska bedömas och i Gävle överklagade moderaterna fristadssystemet för att undersöka om det gynnar enskilda individer. 

Men varför just kulturarbetare? Det finns väl många människor runt om på jorden som blir förföljda?

– Kulturarbetare uttrycker många gånger folkets röst så de blir bärare av en åsikt som diktaturen eller regimen inte accepterar. Så de blir förföljda på ett annat sätt. Just för att de står främst på barikaden, säger Alex Bergström (S).

”Kommer fungera som en spegel”

För Khaled Harara var omställningen länge svår, men nu har han börjat hitta nätverk i Sverige för att utveckla sin musik. Han tror att han och de övriga fristadsförfattarna har mycket att tillföra landet genom sina erfarenheter:

– Mina vänner och jag trotsade alla korkade politiker och alla svåra förhållanden i vårt land, och vi överlevde. Så vi är en bra förebild för svenskarna när de ska välja politisk inriktning. När någonting är fel varnar vi för det i våra texter. Det blir som en väckarklocka för folk.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.